Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Inval bij HSBC in Zwitserland - strafrechtelijk onderzoek gestart

Hoofdkantoor van HSBC in Genève.
Hoofdkantoor van HSBC in Genève. Foto EPA / Martial Trezzini

Zwitserse opsporingsdiensten hebben vanochtend een inval gedaan bij de Zwitserse tak van de Britse bank HSCB in Genève. Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de beschuldigingen van witwassen en het actief helpen van belastingontduiking door rijke klanten.

De zaak kwam vorige week via verschillende internationale kranten aan het licht. Betrokken journalisten van onder meer The Guardian, Le Monde en Trouw baseerden hun publicaties op geheime bankgegevens waar zij de hand op hadden weten te leggen van tienduizenden rekeningen bij HSBC Private Bank. Daar zaten rekeningen tussen van internationaal opererende criminelen, wapenhandelaren en dictators. De uitgelekte zwartgeldtegoeden zouden een omvang hebben van omgerekend ruim 100 miljard euro.

Mogelijk ook aanklachten tegen individuen

Het Zwitserse Openbaar Ministerie liet vanochtend in een verklaring weten dat het strafonderzoek zich zou kunnen uitbreiden tot individuele functionarissen van de bank. HSBC zelf wilde tegenover persbureau Reuters niet reageren op de inval in Genève.

Vorige week erkende HSBC dat er in het verleden fouten waren gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf, onder meer doordat het interne toezicht op de eind jaren negentig aangeschafte Zwitserse dochter. De zwartgeldaffaire die vorige week uitlekte speelde in de jaren tot 2007.

Lees meer over de zwartgeldaffaire bij HSBC op NRCQ.