Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ik leg alleen geld opzij voor de Belastingdienst

Florinde van Bogget (30) is tandarts en heeft een eigen praktijk. Ook werkt ze parttime in een kinderpraktijk. Ze woont in een koophuis in Amsterdam, aan verbouwing en inrichting was ze 60.000 euro kwijt.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Drie maanden geleden ben ik samen met een vriendin een eigen tandartsenpraktijk begonnen. Ik werkte al via een maatschap in een kinderpraktijk. Het gebeurt niet vaak dat tandartsen een geheel nieuwe praktijk opzetten, meestal neem je een bestaande over. Maar wij zagen een gat in de markt: de tendens is dat controles voor een groot deel door assistentes worden uitgevoerd. Wij nemen juist zelf ruim de tijd voor alle behandelingen. Bovendien zat er in onze buurt, de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, nog geen tandarts.

Eigenlijk hadden we niet verwacht dat de bank ons een lening zou verstrekken. Mijn spaargeld was op en we zijn nog jong. Toch kregen we groen licht, dat was wel even slikken. Op mijn opleiding heb ik niks geleerd over het opzetten van een eigen praktijk. Inmiddels hebben we al tweehonderd klanten dus het gaat de goede kant op.

Zoveel als bij de maatschap ga ik waarschijnlijk nooit in mijn praktijk verdienen. Onze praktijk, Florens Tandartsen, is bedoeld voor alle leeftijden. Met enkel kinderen kun je meer controles in kortere tijd doen omdat ze minder complex zijn. Op dit moment werk ik tweeënhalve dag via het maatschap en tweeënhalve dag in mijn eigen praktijk. Daar kan ik goed van rondkomen. Als de praktijk verder uitgroeit, moet ik de maatschap laten vallen, maar zo ver is het voorlopig nog niet.”

UIT

‘Ik heb anderhalf jaar geleden een huis gekocht in Amsterdam. Ik heb het laten verbouwen, ik heb mijn eigen keuken ontworpen en er is een extra stuk aan het huis gebouwd. Daarna moest het nog worden ingericht, dus ik ben er de afgelopen tijd veel geld aan kwijtgeraakt. Ik denk zo’n 60.000 euro, bovenop de prijs van het huis zelf. Hierdoor heb ik nauwelijks voor privédoeleinden kunnen sparen. Ik leg alleen geld opzij voor de Belastingdienst. Telkens als ik geld overhoud, koop ik iets nieuws voor mijn huis. Ik vind het belangrijk om niet alles van Ikea te hebben. Zo heb ik een kast uit 1700 op een veiling gekocht, mijn stoelen zijn Deens design uit de jaren zeventig en nu zoek ik nog iets voor aan de muur. Hiervoor ga ik langs galeries of kijk ik bij de kunstuitleen.

Voordat ik mijn praktijk begon, ging ik erg vaak op reis. Zo’n drie keer per jaar boekte ik een vakantie en om de twee jaar ging ik drie maanden tot een half jaar weg. Zo ben ik, meestal samen met vriendinnen, naar Australië, Nieuw-Zeeland en Azië geweest en samen met mijn zus heb ik een road trip door de Verenigde Staten gemaakt. Toen ik hoorde dat onze praktijk doorging, heb ik gelijk nog een paar maanden vrij geregeld op mijn andere werk zodat ik nog even weg kon. Ik weet dat dit er de komende jaren niet van gaat komen, daarvoor hebben we het te druk.”