Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hooray for Hoyte van Hoytema!

De filmredactie lucht het hart over de 87ste Academy Awards.

Dit jaar passeerde The Academy opnieuw de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema (Let the Right One In, The Fighter, Her). Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Vakgenoten prijzen Van Hoytema al jaren om zijn visuele keuzes die scherp en origineel zijn zonder gimmicks te worden. En dit jaar had hij absoluut een nominatie verdiend voor Interstellar. Niet alleen filmde Van Hoytema onder lastige omstandigheden op celluloid (veelal met zware IMAX-camera’s), bovendien streefden hij en regisseur Nolan naar echte decors met zo weinig mogelijk digitale toevoeging. Wat je ziet, is dus ouderwets vakmanschap: een fraai uitgelichte, echte set. Als dit naturalisme geen nominatie waard is, wat dan wel?