Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Homo, gehandicapt en oninteressant

Proficiat voor Eddie Redmayne, genomineerd als Stephen Hawking die de controle over zijn lichaam verliest. En voor Benedict Cumberbatch als homomartelaar met asperger Alan Turing. Maar was dat niet gewoon een variant op zijn nurkse nerd Sherlock Holmes? En hoe moeilijk is dat, trekkebekken in een rolstoel? Tegenwoordig staan handicap of homo bijna garant voor een nominatie. Dat heet dan knap of riskant te zijn, maar is de snuivende, grommende Mr. Turner van Timothy Spall niet een veel interessantere creatie? Of Jake Gyllenhaal als managementclichés uitkramende krokodil Louis Bloom in Nighcrawler? Bij ‘beste acteur’ is nu alleen Steve Carell (Foxcatcher) verbazingwekkend. En kansloos dus.