Een lachende drol en de andere meest gebruikte emoji’s ter wereld

Beeld NRC Q

Zegt “Person raising both hands in celebration” jou wat? Of “Face savouring delicious food”? Zo uitgeschreven wellicht niet, maar het zijn de officiële benamingen voor emoji-iconen. Oftewel, de vanuit Japan overgewaaide stukjes code die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit een willekeurige tweet of WhatsAppje. Afgelopen weekend experimenteerde BuzzFeed zelfs met een interview met een Australische minister die alleen in emoji’s mocht antwoorden.

Huilen van het lachen

Wat zijn de meestgebruikte emoji’s op Twitter? De Amerikaanse developer Matthew Rothenberg houdt het realtime bij op zijn site emojitracker.com. De teller stond gisteren op 7,9 miljard verstuurde icoontjes, sinds het begin van de site in juli 2013. NRC Q berekende het gemiddeld aantal verstuurde emoji’s per minuut.

De “huilen-van-het-lachen-smiley” (officieel “Face with tears of joy”) staat met 770 keer per minuut bovenaan de lijst. De lachende drol - overigens goed voor T-shirts, stickers, kussens en verkleedkostuums - moet het doen met ‘slechts’ zeventien keer per minuut.

emojitweets-bar-pubv2

Favoriet van de redactie is - hoe kan het ook anders - de lijngrafiek. En die is iets minder populair op Twitter. Sinds juli 2013 werd de minivisualisatie 146 duizend keer getweet.

Bekijk de cijfers voor de top-50 op basis van emojitracker.com in onderstaande tabel.

    • Yordi Dam