Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Astronomie

Hoe jonge poolreiziger ontdekte dat de continenten vroeger één waren

Poolreiziger Alfred Wegener
Poolreiziger Alfred Wegener Fragment uit 'Animated Life: Pangea' / Via The New York Times

Deze geanimeerde documentaire vertelt het verhaal van poolreiziger Alfred Wegener, de wetenschapper achter de continentale drifttheorie.

Het idee dat de continenten ooit aan elkaar vastzaten en later uit elkaar zijn gegroeid, kwam van Wegener, die sterrenkunde studeerde en werkte als atmosferisch natuurkundige, maar het allergelukkigst leek tijdens zijn expedities om Groenland te verkennen, reizen die soms jaren in beslag namen.

Lesje geschiedenis, met papieren poppetjes

Het heeft wetenschappers altijd geboeid dat een van de belangrijkste theorieën in de geologie niet van een geoloog kwam, maar van een natuurkundige / sterrenkundige. In eerste instantie stuitte Wegener met zijn gedachtegang op weerstand en soms zelfs vijandigheid. Pas in 1970 raakten wetenschappers overtuigd van zijn theorie.

De centrale vraag in dit verhaal is: hoe heeft iemand zonder opleiding in de geologie kunnen komen met een stelling die nu zo essentieel is in de aardwetenschappen?

Het bijzondere aan deze korte documentaire (7 minuten) is de manier waarop het serieuze verhaal van Wegeners ontdekkingsreizen tussen 1905 en 1915 luchtig wordt verteld. Met zeehondjes van papier, glinsterende ijsschotsen in water en bewegende driedimensionale luchtballonnen. De vormgeving van het epos doet wat dat betreft denken aan Le Petit Prince.

Een lesje geschiedenis in een vrolijk jasje: