Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Hij hunkerde naar bewondering’

De acteur is genomineerd voor de Oscar voor beste acteur voor zijn rol als excentrieke miljonair in ‘Foxcatcher’. ,,Ik zie mijn personage niet als een monster.”

In Foxcatcher is komiek Steve Carell is te zien in een rol zoals hij niet eerder te zien was. Hij speelt de excentrieke, enigszins sinistere miljonair John du Pont, telg van een steenrijke Amerikaanse familie, die in de jaren tachtig het Amerikaanse worstelteam opkocht en liet trainen op zijn landgoed. Steve Carell: „Ik heb de rol aangenomen, omdat ik heel graag een film wilde maken met Bennett Miller. Eigenlijk had ik elke rol wel willen spelen in een film van hem.

„Het was niet per se mijn ambitie om in een serieus drama te spelen. Maar als je veel komedie doet, wil dat nog niet zeggen dat je niet ook nog iets anders zou kunnen. Ik heb de rol niet aangenomen om dat te bewijzen. Dat zou ik een tikje pretentieus en megalomaan vinden.

„Ik heb John du Pont niet benaderd als een slechterik. Ik zie hem in de eerste plaats als een mens: een beschadigd mens met grote problemen, maar geen monster. Met de make-up probeerden we zo dicht mogelijk bij zijn daadwerkelijke uiterlijk te komen, met name zijn geprononceerde neus, maar ik heb hem verder niet echt proberen na te doen. Door de make-up ontstond er wel een grote afstand tussen mij als persoon en het personage, ook ten opzichte van de andere acteurs en zelfs de crew. Dat heeft geholpen, want Du Pont was een buitenstaander, iemand die afweek, die nergens echt bij hoorde.

„Ik wil niet te veel zeggen over hoe ik denk dat hij precies in elkaar zat, ik wil mensen die de film gaan zien de mogelijkheid geven om daar hun eigen ideeën over te hebben. Maar ik geloof dat hij een trieste en eenzame man was, die hunkerde naar liefde, respect en bewondering. Maar door zijn ingewikkelde persoonlijkheid kwam dat niet op een natuurlijke, vanzelfsprekende manier op zijn weg. Daarom had hij zo’n complexe verhouding met de worstelaar Dave Schultz. Schultz had namelijk wel natuurlijk leiderschap. Dat zorgde voor grote spanning bij hem. In Du Pont zat een enorme leegte, die hopelijk gedurende de film steeds meer voelbaar wordt.

„Voor mij was het moeilijk om de rol los te laten, in die zin was de film niet vergelijkbaar met andere films die ik heb gedaan. Ik voelde een sterke verantwoordelijkheid ten opzichte van de mensen die deze gebeurtenissen in de jaren tachtig echt hebben meegemaakt. Dat drukte op me, we moesten hun verhaal recht doen.

„Ik heb deze rol niet benaderd als drama, net zoals ik in mijn andere films mijn rol niet benader als komedie. Een personage in een film weet namelijk niet dat hij zich in een drama of een komedie bevindt. Dat weet alleen de kijker. Dit verhaal heeft absurde kanten, zeker, maar ik wist zelf niet waar de momenten zouden zitten waarbij de kijker bij in de lach kan schieten.

„Als ik door de rol meer goede rollen krijg aangeboden in serieuze films, is dat een mooi neveneffect, maar dat is niet waarom ik het heb gedaan. Ik zou wel heel graag in meer van dit soort intelligente, goed doordachte films willen spelen, of dat nu een drama is of een komedie.”