Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Gestrande navigator gaat record aanvallen

Wouter Verbraak gaat na Volvo Ocean Race met snelle trimaran rond de Amerikaanse kusten varen; boek over zijn schipbreuk volgt.

Wouter Verbraak
Wouter Verbraak Foto NIC BOTHMA/EPA

Zijn vorige boot ligt nog ter reparatie op een scheepswerf in Italië, maar Wouter Verbraak keert nu al terug naar zee. De navigator is benaderd om met één van de snelste zeilboten ter wereld, Groupama 3, een aantal records aan te vallen, waaronder de trajecten Miami-New York, Newport-Bermuda en Los Angeles-Hawaii.

In de tweede etappe van de Volvo Ocean Race, eind november, leed Verbraak met het Deense jacht Vestas Wind schipbreuk op een rif in de Indische Oceaan. Maar de Nederlander zat niet lang stil nadat hij vorige maand te horen kreeg dat hij niet meer aan boord terugkeert op de Deense boot. Hij gaf lezingen over de stranding, onder meer in Oslo en Londen. Ook is hij van plan een boek te schrijven over de schipbreuk en zijn leven als zeiler.

„De interesse voor de stranding en het oceaanracen is enorm”, zegt Verbraak telefonisch vanuit Engeland, waar hij woont. „Het is de laatste maanden natuurlijk niet gemakkelijk geweest. Maar ik wil mijn ervaringen delen, zodat de zeilwereld lering kan trekken uit het ongeluk.”

Verbraak werd onlangs benaderd door de Amerikaanse zeiler Ryan Breymaier, die de recordraces rond de Amerikaanse kusten voorbereidt. Groupama 3 is een kolossale trimaran van 100 voet (30 meter) die bestaat uit drie parallelle rompdelen, één meer dan een catamaran. „We gaan eerst trainen tussen Engeland en Frankrijk, en volgende maand proberen we het record te breken tussen Cowes, op het eiland Wight, en Dinard in Bretagne”, zegt Verbraak. „Daarna brengen we de boot over naar Amerika.”

Ondertussen kijkt hij uit naar de uitkomsten van het onderzoek dat de Volvo Ocean Race heeft ingesteld naar de schipbreuk. Na de finish van de vierde etappe, die nu wordt gezeild tussen Sanya en Auckland, worden de resultaten bekend gemaakt. Verbraak: „Ik kijk ernaar uit, ik hoop dat er goede lessen uit worden getrokken.”

De stranding werd mede veroorzaakt doordat Verbraak een rif ten noorden van Mauritius niet had gezien op zijn elektronische kaart. Hij had onvoldoende ingezoomd om de ondiepte zichtbaar te maken. „Dat is een probleem waar oceaanzeilers al veel langer over discussieerden.”

In de vierde etappe van de Ocean Race heeft het Nederlandse Team Brunel, met schipper Bouwe Bekking, deze week de leiding genomen. Na ruim tien dagen zeilen had Brunel vanochtend, even ten noordwesten van het eiland Nauru in Micronesië, een voorsprong van bijna 50 zeemijl (92 kilometer) op de nummer twee, Abu Dhabi Ocean Racing. De leider in het klassement, Dongfeng, lag vanochtend op de zesde en laatste plaats, op 116 zeemijl (214 kilometer) achter Brunel. Het Chinese jacht van de Franse schipper Charles Caudrelier kampt met materiaalproblemen.

De winnaar van de etappe wordt, afhankelijk van de grootte van de windstiltegebieden rond de evenaar, eind deze maand of begin maart in de haven van Auckland verwacht.