Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gelderland vordert 5,8 miljoen van failliete regiotaxi

Het provinciehuis van Gelderland in Arnhem.
Het provinciehuis van Gelderland in Arnhem. Foto ANP / Lex van Lieshout

De provincie Gelderland wil geld zien van de failliete regiotaxivervoerder Willemsen de Koning uit Arnhem. Het bedrijf moet binnen twee weken 3,3 miljoen euro terugbetalen op een totaal van zeker 5,8 miljoen euro. Dat schrijft persbureau ANP op basis van brieven aan Provinciale Staten van Gelderland.

Door de vordering komen volgens Willemsen de Koning 1100 banen in gevaar. Het bedrijf stopte vorige week met het leveren van vervoer op maat in een groot deel van Gelderland. Door een conflict met de provincie zou het geld voor brandstof en salarissen op zijn. Vrijdag werden de bedrijfsonderdelen die het vervoer verzorgden - Taxicentrale Gelderland, Taxiservice Achterhoek, De Vallei, Rivierenland en Taxiservices Stedendriehoek - failliet verklaard.

miljoenenschuld bij provincie

Willemsen de Koning had een schuld van 3,3 miljoen euro bij de provincie. Daarover loopt nog een beroepszaak. Verantwoordelijk bestuurder Conny Bieze berekent in haar brief aan de Staten dat het regelen van noodvervoer nog eens ongeveer 2,5 miljoen euro gaat kosten. Het noodvervoer is afgelopen weekeinde geregeld en duurt tot 1 juli, als er een nieuw contract met nieuwe vervoerders ingaat.

Directeur Marc Bolderman van het taxibedrijf zegt dat tot het laatste moment aan Gelderland is aangeboden om een regeling te treffen.

“Dat er nu aanmerkelijk hogere kosten gemaakt moeten worden voor alternatief vervoer is de eigen schuld van de provincie.”

Drieduizend ritten per dag

Het bedrijf heeft volgens Bieze twee keer eerder gedreigd onmiddellijk te stoppen met rijden. Dat zou de reden zijn dat de provincie geen nieuwe regeling wilde treffen. Alle gemeenten die deelnemen in het regiotaxibedrijf staan volgens de provincie achter dat besluit.

De Regiotaxi is bestemd voor mensen die niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. De provincie is samen met een groot aantal Gelderse gemeenten opdrachtgever. Het bedrijf rijdt ongeveer drieduizend ritten per dag in de regio’s Achterhoek, Stedendriehoek, De Vallei, Rivierenland. In de Noord-Veluwe verzorgt het bedrijf ZCN het taxivervoer.