Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Even geen schuld aflossen, dan kunnen we Griekenland hervormen

Illustratie Sergei Elkin

Ik schrijf dit tijdens cruciale onderhandelingen. Onderhandelingen die ik als de Griekse minister van Financiën voer met schuldeisers. Onderhandelingen waarvan de uitkomst misschien het leven van een hele generatie zal tekenen.

Het verschil van mijn regering met eerdere bewindsperiodes is tweeledig: wij zijn vastbesloten de gevestigde machten aan te pakken. We zijn ook vastbesloten om ons niet te laten behandelen als schuldenkolonie die haar lot moet ondergaan.

Mensen vragen mij nogal eens: stel nu dat de enige manier om financiering te vinden is dat jullie maatregelen aanvaarden die deel van het probleem zijn? Mijn antwoord: neen, ongeacht de gevolgen stoppen we met verkeerde regelingen. Geen leningen meer zonder een geloofwaardig groeiplan. Geen ‘hervormings’-programma meer dat arme gepensioneerden treft en corruptie ongemoeid laat.

Wel heb ik namens mijn regering een verzoek. Wij vragen onze partners niet om schulden kwijt te schelden. Wij vragen een paar maanden financiële stabiliteit. Dat maakt een einde aan ons onvermogen verplichtingen na te komen en stelt ons in staat hervormingen door te voeren.

Dit is een bekorte versie van het opiniestuk van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis - lees het origineel achter de betaalmuur.