Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Foto’s van Russische raketten in Oekraïne. Koenders: situatie zorgelijk

De Britse regering heeft foto’s vrijgegeven van de aanwezigheid van Russische zware wapens in het oosten van Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen tonen de beelden het meest geavanceerde antiraketsysteem dat Rusland bezit.

Het Oekraïense leger trekt zich terug uit Debaltseve.
Het Oekraïense leger trekt zich terug uit Debaltseve. Foto AP / Vadim Ghirda

De Britse regering heeft foto’s vrijgegeven van de aanwezigheid van Russische zware wapens in het oosten van Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen tonen de beelden het meest geavanceerde antiraketsysteem dat Rusland bezit.

Twitter avatar UKNATO UK Delegation, NATO Presence of SA-22 in #Ukraine is more proof of direct #Russian military involvement in the conflict - UK Perm Rep 1/2 http://t.co/2xAxu1zTbg
Twitter avatar UKNATO UK Delegation, NATO 2/2 “We call on #Russia to fully implement its #Minsk commitments”- UK Permanent Representative to #NATO Adam Thomson http://t.co/nPYV8j7OTe

Wat betekenen deze foto’s?

Volgens Adam Thomson, de Britse ambassadeur bij de NAVO, bewijst de aanwezigheid van deze zware wapens opnieuw dat Rusland betrokken is bij de strijd tegen het regeringsleger in het oosten van Oekraïne.

Het Britse ministerie maakte bovenstaande infographic, waarbij het details laat zien van het SA-22 raketsysteem, een Surface-to-Air-raket (SA), ofwel luchtdoelraket. Ook heeft het ministerie foto’s die zouden aantonen dat het luchtdoelraket de afgelopen weken in het oosten van Oekraïne is gebruikt.

NRC-correspondent in Rusland Steven Derix zegt:

“Er worden regelmatig wapens in Oost-Oekraïne gevonden waarvan zo goed als zeker is dat ze door Rusland zijn aangeleverd.”

Vandaag beschuldigde de NAVO Rusland ervan dat het land nog altijd wapens levert aan de separatisten, ook al heeft het Oekraïense leger zich vanochtend teruggetrokken uit het strategisch belangrijke verkeersknooppunt Debaltseve.

Ook zouden Oekraïense strijdkrachten, gepositioneerd bij de Russisch-Oekraïense grens, in de zomer van 2014 zijn aangevallen door Russisch artillerievuur. Russische functionarissen ontkennen echter dat er artillerie-aanvallen op Oekraïne zouden zijn geweest vanaf Russisch grondgebied.

Koenders: situatie Oost-Oekraïne zorgwekkend

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei vanochtend dat Oekraïense soldaten zich “gepland en georganiseerd” terugtrekken uit de stad. Separatisten proberen Debaltseve al weken te veroveren.

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is de situatie bij Debaltseve zeer zorgwekkend. Koenders:

“Veel is nog onduidelijk, ook over het aantal slachtoffers. Maar wat vaststaat is dat het offensief van de door Rusland gesteunde separatisten een ernstige schending is van het staakt-het-vuren uit de Minsk-afspraken.”

Rusland heeft zich verplicht de afspraken na te komen. Het is nu zaak dat Rusland zich ook aan zijn woord houdt, aldus Koenders.

Twitter avatar UKNATO UK Delegation, NATO World concerned about #Debaltseve. #Russia must implement #Minsk & withdraw weapons such as these from #Ukraine http://t.co/BuS1pLL56E

In het Minsk-akkoord, bekrachtigd door de VN Veiligheidsraad, is een belangrijke rol weggelegd voor de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Die moet de afspraken monitoren. Koenders:

“Het is essentieel dat OVSE-waarnemers nu volledige en ongehinderde toegang krijgen tot de beide zijden van de conflictlijn. Ook in Debaltseve. De wapens moeten nu zwijgen en conform de afspraken worden teruggetrokken. Ik roep nogmaals alle partijen op - in het bijzonder de separatisten en Rusland - zich hieraan te houden.”