Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Er wordt nu al nagedacht over je kerstpakket

Renske de Greef is gefascineerd door beurzen. Elke maand bezoekt ze er een met fotograaf Jan Hoek en zoekt ze vijf producten uit, zodat niemand iets hoeft te missen. Vandaag is ze op: de kerstpakkettenbeurs

foto’s jan hoek
foto’s jan hoek

Door hardnekkig freelancerschap heb ik nog nooit een kerstpakket ontvangen, en elke december kijk ik weer vol afgunst naar de mensen in de tram die een kartonnen doos in hun armen wiegen terwijl ze fluisteren: „Ja, blikjes paté en pak kaasvlinders, ik ga jullie zo opeten, hè? Ja! Ja!”

Of eigenlijk: ik kijk toe hoe ze nurks in hun mobiel klagen dat het thema dit jaar wéér Toscane was, terwijl ze al vijf roestvrijstalen pastatangen in de la hebben liggen – het is immers traditie dat mensen ontevreden zijn met hun kerstpakket.

Mijn kerstpakkettenliefde is door de jarenlange hunkering echter alleen maar groter geworden, dus ik was bijzonder verheugd toen ik ontdekte dat er een kerstpakkettenbeurs bestond.

Die vindt dus plaats in februari – terwijl wij de rozijnentulband en kalkoen nog op een loopband staan te vervloeken, zijn er alweer mensen bezig met het pakket van 2015. De kerstpakkettenbeurs is een vakbeurs, compleet met duifgrijs tapijt, tl-verlichting en een paar verveelde modellen in kittige kerstpakjes.

Er zijn op de beurs geen complete pakketten te vinden (ik vermoedde thema’s als ‘Exotisch Aziatisch’ en ‘Think Green’ en ‘Trendy’), maar slechts losse producten, die de genodigden – kerstpakkettensamenstellers – naar eigen inzicht combineren en vervolgens aanbieden aan bedrijven.

De standhouders op deze beurs zijn echte verkopers: mensen die dag na dag op beurzen in het land hun artikelen aan de man proberen te brengen, en bij wie je soms vermoedt dat ze zelfs een stoma als een ‘hippe, ecologisch verantwoorde doe-activiteit voor het hele gezin’ zouden kunnen verkopen. Ik probeer hun verkooptaal zo goed mogelijk te ontwijken en zoek tussen de traditionele producten naar de opvallendste artikelen:

1 iPhone Virtual Reality Bril

Ik heb laatst de virtual reality-headset Oculus Rift opgehad, en hoewel de kwaliteit van deze kartonnen knutselversie uiteraard minder is, is de kick wel vergelijkbaar: je kunt alle kanten opkijken! Het is overal om je heen!

Op de beurs probeerde ik hem uit met een onderwaterwereld („Kijk een haai! En een dolfijn! VISJES! IK ZIE VISJES!”), maar er zijn op het moment zo’n 400 apps beschikbaar. Toen ik vroeg of daar ook porno bij zat, zei de verkoopster van niets te weten, maar misschien vond ze de kerstpakkettenbeurs niet de plek om erover uit te weiden.

2 Vogel High Tea

Je kunt de vogels in je tuin op een dieet zetten van stukjes platgetrapte patat van snackbar Het Hoekje, maar je kunt ze natuurlijk ook een keer trakteren op een hightea. Bij The Bird Family weten ze: wij houden van dieren verwennen (denk aan dat gezellige, totaal overbodige plukje peterselie op de Sheba). Dus bestaat er een vogelbijvoederbuffet, met vogelbrood en een mix voor zelf te bakken vogelcake en vogelschrijfsaus, waarmee je nog een liefdevolle boodschap op de cake kunt achterlaten (‘Hee dikke duif, kun je voortaan twee balkons verder schijten? Bedankt, hè!’) Mocht je zo zijn als ik en hier vooral heel hongerig van worden: de schrijfsaus was best lekker.

3 Paddestoelen- snacks

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat er na de ontdekking ‘chips op elkaar gestapeld in een buis’ niks meer is gebeurd in de wereld van de zoutjes, maar niets is minder waar. Na de groentenchips (jeweetwel, die chips die je weleens koopt omdat je denkt dat het eten ervan gelijkstaat aan buikspieroefeningen doen) zijn er nu ook: zongedroogde paddestoelen. De gedroogde champignons zien er nog hetzelfde uit, maar zijn nu knapperig en een beetje zout en GODDELIJK. Voor je echter besluit de Doritos vaarwel te zeggen: volgens de verkoper zijn de champignons ‘de Chanel-tas onder de zoutjes’ omdat het drogen bestaat uit een langdurig en daardoor prijzig proces.

4 Zaklamp & Oplader

Er zijn genoeg gadgets waarvan je bij aanschaf denkt: ‘gaaaaaf!’, waarna je er in de loop van tijd achterkomt dat de ontwerpers vooral aandacht hebben besteed aan het intimiderende, minimalistische Scandinavische design, of die geinige futuristische knopjes waar je eerst nog zo blij van werd. De Waka Waka is anders (ik bezit er een en hij is vorig jaar zeven maanden mee op reis geweest): dit apparaat werkt echt. Hij laadt zichzelf op door de zon, hij geeft bijzonder lang licht en je kunt je telefoon ermee opladen. Hij is ontworpen voor gebieden waar veel zon is en weinig elektriciteit, en voor elke aangeschafte Waka Waka gaat er één naar een gezin in het donker.

5 Chocola & Wijn

Soms ontdek je dat er oplossingen bestaan voor een probleem dat je nog helemaal niet kende: op de kerstpakkettenbeurs hebben meerdere standhouders zich gebogen over het dilemma ‘chocola en wijn’. Blijkbaar vindt er tegen het einde van een diner een gevecht plaats tussen de smaak van de restjes wijn en de chocoladerijke toetjes. Ikzelf ken het probleem niet zo (wijn: lekker. Chocola: lekker. Salmiaklolly’s: lekker. Kom maar door) maar ben wel geïntrigeerd door de oplossingen. Zo is er bijvoorbeeld deze chocola, gemaakt van cacaobonen uit Ghana die speciaal geselecteerd zijn op de afwezigheid van bitter.

Terwijl we de chocola met wijn proeven, komt opnieuw het jaren-50-orkestje langs, bezig met zijn 63ste rondje over de beurs. We kijken ze na terwijl het geluid wegsterft. „Ach ja”, zegt de verkoopster dan. „Ik ben allang blij dat er een raam in deze hal zit.”