Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘ECB verhoogt maximale bedrag noodsteun Griekse banken’

Illustratie van 'Grexit', de mogelijkheid dat Griekenland uit de eurozone stapt.
Illustratie van 'Grexit', de mogelijkheid dat Griekenland uit de eurozone stapt. Beeld ANP / Lex van Lieshout

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend verhoogd met 3,3 miljard euro. Dat melden de persbureaus ANP en Bloomberg op basis van anonieme bronnen bij de ECB.

De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou hierdoor toenemen tot 68,3 miljard euro. De ELA bepaalt de hoogte van de lening die via de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland, kan worden gegeven aan Griekse banken.

Dit besluit was verwacht

NRC-redacteur Hanneke Chin-A-Foo zegt dat het besluit van de ECB in de lijn der verwachting ligt.

Zowel Griekenland als de rest van de eurolanden heeft geen baat bij een crisis, en die slaat toe zodra de ECB besluit dat de Griekse Centrale Bank geen geld meer mag lenen aan banken. NRC-correspondent in Griekenland Marloes de Koning legt uit:

“De ECB bepaalt deels hoeveel tijd de Grieken hebben. Die kan namelijk heel concreet beslissen of de banken nog geld hebben, door te bepalen hoeveel noodsteun de Griekse Centrale Bank aan de eigen banken mag geven. De Griekse banken hebben toestemming nodig om geld uit het noodpakket van de eigen centrale bank te halen. Zolang de ECB die toestemming verleent, kunnen de banken nog een beetje functioneren.”

Verlenging noodsteun aanvragen

Griekenland moet vóór vrijdag verlenging van zijn noodkrediet, dat afloopt op 28 februari, hebben aangevraagd. Maandag spraken de ministers van Financiën van Griekenland en die van de achttien andere eurolanden vier uur lang met elkaar, maar tijdens dit topoverleg in Brussel werd geen akkoord bereikt over het Griekse steunprogramma.

Als de aanvraag niet op tijd wordt ingediend en er geen verlenging komt van het Griekse noodsteunprogramma, komt een zogeheten ‘Grexit’ (een Griekse uittreding uit de euro) in zicht. De regering-Tsipras zegt dat zij nog voldoende middelen heeft om het een paar maanden zelf uit te zingen, maar de meeste waarnemers gaan uit van één maand.