Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

2Doc: Misbruikte mannen

NPO 2, 23.00-23.55u.

„Je moest zorgen dat je geen strafwerk kreeg en dat je dus niet moest nablijven. Want dan was er de kans dat de deur op slot ging. En dan zouden er wel eens hele vervelende dingen kunnen gebeuren.”

In de indringende documentaire Misbruikte mannen van regisseur Doret van der Sloot vertelt een groep slachtoffers van seksueel misbruik wat hun in de jaren zestig door leden van de rooms-katholieke ‘Broeders van Maastricht’ is aangedaan. In 2011 begon deze groep – twintig mannen die nu allen in de zestig zijn – gezamenlijk aan een strijd voor genoegdoening, erkenning en compensatie.

Van der Sloot volgde hun proces vier jaar lang. In haar verslag komen pijnlijke details op tafel. De mannen werden misbruikt toen ze 7, 8 en 9 jaar oud waren. Ze praten open over de gevolgen van hun trauma’s: claustrofobie, mislukte huwelijken en een gevoel van waardeloosheid. maken. Een van slachtoffers, inmiddels 61 jaar, keert in de film terug naar het internaat in Amersfoort waar hij lange tijd werd mishandeld. Na al die tijd blijft de vraag: hoe kon dit allemaal onopgemerkt blijven? Van der Sloot: „Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen.”