Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Dit was de derde aflevering van Better Call Saul

Dinsdag verscheen de derde aflevering van Better Call Saul op Netflix, de veelbesproken spin-off van de Amerikaanse hitserie Breaking Bad. Gaat het nog steeds goed met advocaat Saul? Mediaredacteur Rosan Hollak vindt van wel.

Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje. Geldt dat ook voor Saul, onze louche advocaat uit Albuquerque? Laten we eerst even inzoomen op een lotgenoot uit een eerdere filmklassieker: Jerry Lundegaard uit Fargo (gebroeders Coen, 1996). In de film – die zich afspeelt in het ijzige winterlandschap in North Dakota en Minnesota – speelt William H. Macy de sukkelige autoverkoper Jerry die zijn vrouw door twee criminelen laat ontvoeren in de hoop daarmee losgeld van zijn schoonvader af te troggelen. Een uitgekookt plan dat, door een opeenstapeling van misverstanden en domme beslissingen, totaal mislukt.

Jerry, die zijn lamlendige leven had willen omgooien, zakt uiteindelijk alleen maar dieper weg in de puinhopen van zijn eigen bestaan.

Belangrijk verschil

De overeenkomsten met Saul Goodman zijn treffend: beide mannen zijn zenuwachtig en snel aangebrand, bovendien gebruiken ze ingewikkelde redeneringen om iets recht te praten. Ook zijn ze beiden geneigd hun onmacht te uiten door af en toe hard op objecten en apparaten – prullenbakken of auto’s – in te hakken. Ze staan voor de ware anti-held: de man worstelend met zijn armzalige middenklasse bestaan, die er alles doet om hogerop te komen. En wanneer gaat nou eigenlijk écht mis met de gewone man? Als hij meer wil dan hem toekomt. Dit thema heeft al heel wat droog komische, zwarte komedies gebracht: Breaking Bad, Lilyhammer, Fargo (ook de tv-serie) en het is ook precies waar advocaat Saul mee worstelt.

Toch is er een belangrijk verschil tussen Jerry en Saul. Waar Lundegaard zijn zelf gecreëerde ellende niet aankan, weet Goodman, dankzij zijn intelligentie en overlevingsinstincten, uiteindelijk wél hogerop te komen. Wie Breaking Bad heeft gezien weet immers dat onze goocheme advocaat in de komende jaren meer klanten zal werven en een beter kantoor scoort, compleet met een behang waar de grondwet van de Verenigde Staten op staat afgedrukt.

Maar zo ver is Saul in de derde aflevering van BCS nog lang niet. In deze episode zoomt de camera in op de familie Kettleman. Ook zij zijn een voorbeeld van mensen die meer willen uit het leven dan hun toekomt. Om het geheugen even op te frissen: Graig en Betsy Kettleman zijn het echtpaar dat in de eerste aflevering van BCS overwegen Saul als advocaat in te schakelen aangezien Craig ervan wordt beschuldigd 1,6 miljoen dollar te hebben verduisterd. Ze gaan echter niet op Sauls aanbod in, waarna hij gefrustreerd raakt en een bizar plan bedenkt (met twee skatende broertjes) om alsnog de Kettlemans voor zich te winnen.

Goudmijn

Dit mislukt, maar het brengt Saul via een omweg wel in contact met crimineel Nacho Vargo die bijzonder geïnteresseerd blijkt te zijn in de verborgen goudmijn van de Kettlemans. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ontstaat in aflevering 3 een klein rampscenario: de familie Kettleman wordt onverwacht ontvoerd, Nacho wordt opgepakt en bedreigt Saul en niemand weet meer wat er eigenlijk is gebeurd. Het resultaat: Saul in paniek, uit zijn frustratie bij een betaaltelefoon én niemand krijgt wat hij wil. Hilarisch.

Maar wat ook deze aflevering wederom voortreffelijk maakt is dat de scriptschrijvers van BCS in staat zijn om verhaallijnen over meerdere episodes uit te smeren. Want wie zorgt ervoor dat Saul deze aflevering toch tot een redelijk goed einde weet te brengen? Juist. De persoon van wie je dat het minst verwacht: de parkeerwachter.

Vanaf de eerste aflevering is Saul al verwikkeld in een harde strijd met de parkeerwachter Mike (Jonathan Banks) die hem telkens weigert van het parkeerterrein te laten vertrekken als hij niet de juiste sticker voor gratis parkeren heeft bemachtigd. Wanneer Mike hem dit keer zelfs geen toegang verschaft tot het parkeerterrein, parkeert Saul zijn auto voor de hefboom en gaat al tierend en vloekend op de vuist met zijn kwelgeest.(‘Heb je een luier met poep erin? Ga je die naar me gooien? Ga je me bijten met je kunstgebit, geezer?’)

BCS1

BCS2

BCS3

BCS4

BCS5

BCS6

Saul wordt ingerekend waardoor hij niet in staat is om Nacho, die inmiddels is opgepakt, te kunnen verdedigen. Maar dan, geheel onverwacht, verandert bad karma in good karma. Mike (later Saul’s fixer in BB, klaagt hem niet aan, maar blijkt een oud-agent die zelfs interesse toont voor Saul’s speurders instincten. Door een tip van Mike weet Saul de vermiste Kettlemans op te sporen. En dus is er weer hoop. Nog nooit schrok in een familie in een tentje zo van een man die de ingang open ritst en gilt: ‘Here’s Johnny!’

Tja Saul, die komt er wel.

< Aflevering 2 - Aflevering 4 >