Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Deense veiligheidsdienst werd gewaarschuwd voor dader aanslagen

De Deense veiligheidsdienst is door gevangenisfunctionarissen gewaarschuwd dat de 22-jarige dader van de aanslagen in Kopenhagen het risico liep te radicaliseren.

Tienduizenden mensen gingen maandag in Kopenhagen de straat op als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen.
Tienduizenden mensen gingen maandag in Kopenhagen de straat op als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen. Foto Reuters/ Leonhard Foeger

De Deense veiligheidsdienst PET is door gevangenisfunctionarissen gewaarschuwd dat de 22-jarige dader van de aanslagen in Kopenhagen het risico liep te radicaliseren. Omar El-Hussein zat tot kort voor de aanslagen het afgelopen weekend in de gevangenis vanwege een steekpartij. Maar, zo zegt de dienst volgens de BBC, er was geen reden om aan te nemen dat de man een aanslag dreigde te plegen.

Twee aanslagen

El-Hussein schoot eerst zaterdagmiddag op een café waar op dat moment een bijeenkomst werd gehouden die in het teken stond van de vrijheid van meningsuiting. Daarbij werd de 55-jarige filmmaker Finn Nørgaard gedood.

De bijeenkomst in het café, waarbij ook de Franse ambassadeur aanwezig was, werd mede georganiseerd door de Zweedse kunstenaar Lars Vilks (profiel). Hij is al jaren een doelwit van radicale moslims vanwege een tekening die hij maakte van de profeet Mohammed, afgebeeld met het lichaam van een hond. Vilks raakte niet gewond. Hij zei te denken dat hij het doelwit was.

’s Nachts schoot El-Hussein een 37-jarige beveiliger dood bij de Grote Synagoge in de stad. Hij werd in zijn hoofd geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. Twee andere politieagenten raakten gewond. In de synagoge was op het moment van de aanslag een bat mitswa bezig, een viering voor een joods meisje dat 12 wordt.

Nog twee mensen aangehouden

Maandag hield de Deense politie nog twee mannen aan vanwege betrokkenheid bij de aanslagen in Kopenhagen. Ze worden ervan verdacht El-Hussien met “daden en advies” te hebben bijgestaan, volgens de politie.

In Kopenhagen gingen diezelfde dag zo’n dertigduizend mensen de straat op om de slachtoffers van de aanslagen te eren.