Auw, ja. Maar iemand wordt beter van botox (vooral de fabrikant)

Foto iStock

Zit jij al aan de botox? Of de brotox, want zo worden de injecties ook wel genoemd als mannen ze gebruiken. Hoeveel geld gaat er eigenlijk om in de botoxindustrie?

In november maakte de Amerikaanse farmaceut Actavis - dat vandaag met jaarcijfers komt - bekend het eveneens Amerikaanse bedrijf Allergan, van het merk Botox, over te kopen voor 66 miljard dollar (57,8 miljard euro). En Actavis, dat in het laatste boekjaar 750 miljoen dollar verlies draaide, kan de inkomsten van Botox goed gebruiken.

Botox werd eind jaren tachtig voor het eerst als geneesmiddel geregistreerd in Amerika. In Nederland wordt het middel inmiddels voor verschillende kwalen gebruikt, bijvoorbeeld voor spierspasmen en overmatig zweten.

Pas sinds 2009 is Botox officieel ook toegestaan als cosmetisch middel voor bepaalde delen van het gezicht.

De economie achter botox in vier punten.

1. Het aantal botoxbehandelingen neemt toe

In 2013 werden er wereldwijd meer dan 23 miljoen cosmetische ingrepen gedaan, blijkt uit de meest recente gegevens van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS). Waaronder iets meer dan vijf miljoen botoxbehandelingen, een stijging ten opzichte van de jaren ervoor en voor het eerst de meest uitgevoerde cosmetische ingreep.

Met name in de Verenigde Staten is het gebruik van botox populair.

En vooral bij vrouwen, brotox of niet: 87,5 procent van de botoxbehandelingen in 2013 werd bij vrouwen uitgevoerd.

2. Dat levert de fabrikant meer geld op

De omzet van Allergan stijgt en het bedrijf draait winst. Ook de omzet van botox stijgt.

3. In verschillende landen neemt het aantal plastische chirurgen toe

Die toename van het aantal plastisch chirurgen zegt wel wat, maar niet alles: voor het inspuiten van botox als geneesmiddel hoef je namelijk geen plastisch chirurg te zijn. Alle artsen mogen dat. Tandartsen ook.

Het gebruik van botox als cosmetisch product valt strikt genomen niet eens onder zorg en dus ook niet onder de wet die zegt dat alleen artsen het middel mogen toedienen. Hoeveel klinieken in Nederland botoxbehandelingen aanbieden, kunnen Zorgkaart Nederland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg én de Nederlandse Zorgautoriteit niet precies zeggen.

Bij brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zijn achttien klinieken geregistreerd met het specialisme ‘Injectables’. Maar dat overzicht is zeker niet compleet: niet alle klinieken melden zich bij ZKN aan of voldoen aan het keurmerk ervan.

4. En het botoxgebruik in Nederland?

ISAPS heeft voor het laatst gegevens over Nederland uit 2011: 21.446 botoxbehandelingen in dat jaar.

Open DIS Data registreert het aantal medische behandelingen die gedeclareerd wordt via de zorgverzekeraar. Uit de meest recente en complete gegevens (2012, 90 procent compleet) blijkt dat 17.876 patiënten in dat jaar een behandeling declareerden in de categorie waar inspuitingen zoals botox onder vallen. Gemiddelde prijs voor de totale behandeling: 295 euro.

Maar dit overzicht is zeker niet compleet. Het wegwerken van rimpels met botox valt namelijk vaak niet onder de verzekerde zorg en wordt daarom niet landelijk geregistreerd. En tsja, wie geeft het graag toe? Nou, zij wel.

En hij? Ja, hij misschien ook.

    • Marieke ten Katen