Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Dagkalender van de Wereldliteratuur: van wie is dit citaat?

Citaat van de week: van welke Amerikaanse, later Britse dichter zijn de volgende regels? ‘Teach us to care and not to care. Teach us to sit still’.

Citaat van de week, op deze Aswoensdag: van welke Amerikaanse, later Britse dichter zijn de volgende regels? ‘Teach us to care and not to care. Teach us to sit still’.

De strofe komt meermaals voor in het gedicht ‘Ash Wednesday’ van T.S. Eliot (1888-1965). Het maxresdefaultwas het eerste lange gedicht dat de in Amerika geboren en in 1927 genaturaliseerde modernist schreef na zijn toetreding tot de Anglicaanse kerk.

Het in zes stukken verdeelde gedicht, dat in 1930 werd gepubliceerd, beschrijft het streven naar God van iemand die voorheen ongelovig was en wordt daarom ook wel Eliots conversion poem genoemd.

De woorden ‘Teach us to sit still’ werden door de romancier Tim Parks in 2009 gebruikt als titel voor zijn non-fictieboek over de zegeningen van meditatie.

Meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur op The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.