Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Cees ’t Hart ruilt Friese melk in voor Deens bier

Topman FrieslandCampina

In juni stapt de gevierde zuivelman over naar bierbrouwer Carlsberg.

Met enige regelmaat zat Cees ’t Hart aan de keukentafel bij boerenbedrijven om te horen wat er leefde in de wereld van de melkveehouders. „Hij wilde snappen wat onze leden bezighield”, zegt Piet Boer, voorzitter van de raad van commissarissen van FrieslandCampina.

’t Hart (1958) is sinds 1 januari 2009 de hoogste baas van de zuivelcoöperatie, maar komt oorspronkelijk niet uit de agrarische sector. Hij studeerde sociale wetenschappen en maakte sinds 1984 carrière bij het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever. „Hij heeft zich die agriwereld in zeer korte tijd eigen gemaakt”, zegt Boer.

Vanochtend werd bekend dat Cees ’t Hart overstapt van FrieslandCampina naar Carlsberg, de Deense bierbrouwer. Hij verruilt melk voor bier, Nederland voor Denemarken.

Het vertrek van ’t Hart wordt gezien als een groot verlies voor de Nederlandse zuivel- en agrisector. Hij wordt alom geroemd om de resultaten die hij met FrieslandCampina heeft geboekt. Onder zijn leiding is de omzet toegenomen van 8,2 naar 11,4 miljard euro. In Azië realiseerde FrieslandCampina vooral groei met de verkoop van babyvoeding in China en Hongkong, onder andere door het melamineschandaal in China.

’t Hart werd in mei 2008 de baas van Friesland Foods, de zuivelonderneming die per 1 januari 2009 fuseerde met branchegenoot Campina. Vanaf dat moment was hij de topman van het nieuwe FrieslandCampina. Het was een gevoelige fusie, maar hij wist die tot een goed einde te brengen. „Je zou het nu niet meer zeggen, maar het was alsof Ajax en Feyenoord werden samengevoegd”, zegt Piet Boer lachend.

Volgens hem is er „niemand die nu nog in de oude bloedgroepen denkt”. „FrieslandCampina is echt één bedrijf geworden. De rol van Cees was cruciaal. Hij is toegankelijk en kan mensen verbinden. Hij voelt haarfijn aan waar de emoties zitten bij mensen en weet dat precies te benoemen.”

Boer noemt ’t Hart „zeer toegankelijk en benaderbaar”. „Bij een ledenbijeenkomst staat Cees bij de deur om iedereen een hand te geven en persoonlijk welkom te heten. Oók als er tweehonderd leden komen.”

Topsector ‘agrofood’

’t Hart staat erom bekend een attente man te zijn. En iemand die onmiddellijk reageert op e-mails, „waar ter wereld hij ook is”, zegt de persvoorlichter van FrieslandCampina.

Volgens Toon van Hoof, bestuurslid van boerenorganisatie ZLTO, is ’t Hart een „rustige man” met „gezag en autoriteit” die „evenwichtig” optreedt. „Hij weet goed wat hij wil en is niet iemand die vlug wat roept.”

Cees ’t Hart is een invloedrijke – en onomstreden – bestuurder in het bedrijfsleven. Toen het kabinet in 2011 negen ‘topsectoren’ aanwees, werd ’t Hart het gezicht van de agrofood.

De topman van FrieslandCampina is eveneens voorzitter van de Nederlandse Zuivel Organisatie en hij doet ‘zuivel’ in het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij begeeft zich met zijn nevenfuncties ook buiten de zuivelsector. Zo bekleedt hij een commissariaat bij luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

Kees Wantenaar, die tot de fusie topman was van zuivelbedrijf Campina, spreekt vol lof over zijn opvolger. „Hij weet mensen met elkaar te laten samenwerken. Hij is de leider, maar hij stelt zich heel nadrukkelijk op als teamspeler. Hij wil dingen met elkaar doen. De bedrijfsstrategie wordt niet door een enkeling uitgedragen, nee, door het hele bedrijf.”

Volgens Piet Boer is ’t Hart er de afgelopen jaren in geslaagd goede teams samen te stellen. Zowel op directieniveau als een laag daaronder. „Niet voor niets kunnen we nu intern zijn opvolger aankondigen.” Roelof Joosten, sinds 2012 directielid, volgt ’t Hart op als hij in juni naar Denemarken vertrekt.

Bij Carlsberg volgt ’t Hart op 15 juni de huidige bestuursvoorzitter Jørgen Buhl Rasmussen op, die met pensioen gaat. Carlsberg is de vierde bierbrouwer ter wereld, na AB Inbev, SABMiller en Heineken.

In de persverklaring op de website van FrieslandCampina noemt ’t Hart zijn jaren bij de zuivelcoöperatie „een uitzonderlijk mooie periode in mijn werkzame leven”. Hij weet „zeker” dat hij „de dynamiek in de zuivel zal missen”.