Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Boekhandel Donner ‘zwicht’ voor terreurdreiging

Boekhandel Donner zou een cartoonworkshop geven, maar blies die toch maar af. Te onveilig voor de bezoekers.

Boekhandel Donner in Rotterdam heeft een cursus cartoontekenen afgelast, naar aanleiding van de aanslagen in Denemarken. De boekwinkel zegt niet te kunnen instaan voor de veiligheid van de bezoekers.

De cursus, met als thema vrijheid van meningsuiting, zou aanstaande zondag worden gegeven door cartoonisten Guido de Groot en Vincent in ’t Hout. Zij zouden, samen met de cursisten, „bewapend met HB-potlood het extremisme te lijf” gaan, zo stond in de uitnodiging.

De uitnodiging verwijst naar de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari. Moslimextremisten schoten toen twaalf mensen dood, onder wie acht journalisten en cartoonisten. „Achteraf had ik de tekst misschien anders moeten stellen”, zegt Donner-directeur Leo van de Wetering.

Na het lezen van de uitnodiging, gericht aan „jong en oud” vroegen klanten, „al dan niet met een knipoog”, hoe het zat met de veiligheid. Dat was nog voor de aanslagen in Kopenhagen waarbij twee mensen de dood vonden. „Toen de omvang van die aanslag bij mij was ingedaald, moesten we het wel over de veiligheid hebben”, aldus Van de Wetering.

Een groot dilemma. „We vroegen ons af: kunnen wij instaan voor de veiligheid van de cursisten, het personeel en de klanten?” Het antwoord daarop was nee. Volgens de directeur was het alleen mogelijk door een kordon om de winkel te trekken. En zelfs dan was geen volledige veiligheid te garanderen. „Zo’n kordon willen we niet. Daarom moesten wij tot onze spijt de cursus annuleren.”

Na de aanslag op Charlie Hebdo heeft Donner een poster opgehangen met de tekst Je suis Charlie. Daar staat de boekwinkel nog steeds voor, verzekert Van de Wetering. „We zijn gezwicht”, verzucht hij.

„De vrijheid te publiceren staat onder druk”, zegt Thomas Loudon, oprichter van Cartoonmovement.com, een wereldwijd platform voor driehonderd politieke cartoonisten. Gisteren verving een hacker, vermoedelijk één met de Russische nationaliteit, op de site vijftien cartoons van de bekende Oekraïense cartoonist Oleksy Kustovsky door de tekst „Protest against the propaganda on the platform Cartoon Movement”. Het was voor het eerst dat het platform sinds de oprichting in 2010 werd aangevallen. Loudon: „Boze reacties zijn er altijd wel. Maar de brutaliteit wordt groter.”