Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

BinckBank doet aangifte tegen beleggersclub

Een handelaar in de dealingroom van BinckBank.
Een handelaar in de dealingroom van BinckBank. Foto ANP / Remko de Waal

Online effectenbank Binckbank heeft aangifte gedaan tegen beleggersvereniging Fibonacci uit Leiden wegens mogelijke misleiding van beleggers. Binckbank heeft het vermoeden dat de club, met 102 leden, beleggers “irreële rendementen” heeft beloofd van 20 tot 30 procent per jaar.

Ook voldoet Fibonacci niet aan de “financiële wet- en regelgeving”, aldus een woordvoerder van Binckbank. Behalve aangifte bij justitie en melding bij toezichthouder AFM heeft Binckbank de effectenportefeuille verkocht en de bankrekening van Fibonacci ter waarde van 7,5 miljoen euro geblokkeerd.

Om weer toegang tot haar tegoeden te krijgen heeft Fibonacci een kort geding tegen Binckbank aangespannen. Dat dient aanstaande vrijdag voor de rechtbank Amsterdam. Dat bevestigt de advocaat van Fibonacci naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf van vanochtend. Ook eist Fibonacci een voorschot van Binckbank om te onderzoeken wat de precieze schade is die door verkoop van de portefeuille is geleden.

Rendement van 30 procent

Op het openbare gedeelte van de website van de vereniging zegt Fibonacci rendementen van 20 tot 30 procent per jaar op de beleggingsportefeuille te hebben gehaald in de afgelopen twee tot vijf jaar. De naam van de site luidt: 30procentperjaar.nl. Bij regulier onderzoek dat Binckbank steekproefsgewijs onder zijn klanten doet bleek dat dit rendementsvooruitzicht in de ogen van de bank “niet reëel” was.

Woordvoerder Harmen van der Schoor van Binckbank:

“Dat zijn rendementen die wij niet kunnen plaatsen aan de hand van de beleggingsrekening die Fibonacci bij ons heeft. Bij het vermoeden van misstanden hebben wij de wettelijke plicht om in te grijpen.”

Verder waarschuwt de club dat ze niet onder toezicht van de AFM valt omdat er geen vergunningplicht is. Dat komt omdat het ledenaantal niet hoger is dan 150. Volgens advocaat Jasper Hagers van Fibonacci heeft de AFM in november aan zijn cliënt bevestigt dat er geen vergunning nodig is. De woede van Fibonacci zit hem vooral in de stap die Binckbank eind januari heeft gezet. Toen heeft de bank zonder overleg of vooraankondiging de uitstaande optiecontacten binnen twee uur “tegen ramkoers” verkocht. Daarna werd de rekening met tegoeden ter waarde van 7,5 miljoen geblokkeerd.

Advocaat Jasper Hagers:

“We kregen om 18 uur ‘s avonds een bericht dat Binckbank van plan was de portefeuille te verkopen, maar dat bleek al om 16 uur te zijn gebeurd.”

Volgens penningmeester Hans van Brussel van Fibonacci kan er van misleiding geen sprake zijn omdat mensen die lid worden van te voren moeten tekenen dat zij de risico’s die bij de beleggingsmethode van Fibonacci hoort hebben gelezen. Bovendien, is de voorgespiegelde 30 procent per jaar niet een rendementsbelofte maar “het gemiddelde rendement dat we tot nu toe hebben behaald”.

De beleggersvereniging zegt niet op de hoogte te zijn van de strafrechtelijke aangifte die Binckbank heeft gedaan.

Lees ook over een eerdere affaire tussen beleggers en Binckbank (€).
Of: Waar moet je op letten als je lid wil worden van een beleggersclub of zelf wil beleggen?