Koenders trekt visa in van omstreden imams

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft de visa van drie moslimpredikers ingetrokken die waren uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 maart in Rijswijk. Hij trok de visa in

op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, liet hij gisteren weten. Voor het verstrekken van de visa zijn volgens Koenders „de reguliere procedures” gevolgd. „Betrokkenen stonden niet gesignaleerd in de geraadpleegde databases”, aldus de bewindsman. De NCTV wilde niet vertellen op welke informatie Koenders zich precies heeft gebaseerd. De bijeenkomst in Rijswijk wordt georganiseerd door de stichting Rohamaa. Die heeft voor het evenement meerdere sprekers uit binnen- en buitenland uitgenodigd. Van wie het visum is geweigerd, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen. In de Tweede Kamer ontstond maandag onrust over de aanwezigheid van omstreden imams. Het doel van de bijeenkomst zou zijn om „de gehele wereld te helpen verbeteren”.