Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Bij je ouders werken, wil jij dat?

Je ouders hebben een bedrijf, en jij mag ook in de zaak komen. Maar wíl je dat wel? Hogeschool Windesheim komt met een opleiding speciaal voor twijfelaars.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

De ouders van Nienke Schutte (21) hebben een goedlopende sportzaak in Raalte. De winkel zit al vier generaties in de familie en is in die jaren uitgebreid met een tweede vestiging en een drukkerij. Schutte, bijna klaar met haar hbo-opleiding Small Business en Retail Management kent de zaak goed en werkt er al vier jaar. Maar ze twijfelt. „Wil ik het wel? Kan ik het wel? Mijn ouders werken wel zestig uur per week en ook op vrije dagen zijn ze toch altijd met de zaak bezig. Aan de eettafel gaat het vrijwel altijd over de zaak.”

Voor haar en andere twijfelaars uit families met een familiebedrijf biedt hogeschool Windesheim vanaf september een nieuw programma aan, het Family Business Track. Een ontwikkelingsprogramma speciaal voor starters die mogelijk een familiebedrijf zouden overnemen. Mira Bloemen heeft het programma opgezet, omdat „38 procent van onze studenten Small Business en Retail Management uit een ondernemingsgezin komt. Vaak vinden zij het moeilijk om te besluiten of ze wel of niet een bedrijf willen overnemen.”

Maar iedere student moet bij het begin van zijn carrière moeilijke beslissingen nemen. Hiervoor zijn op elke opleiding toch mentor en loopbaanbegeleiding aanwezig? Bloemen: „Familiebedrijven zijn toch een bijzonder geval. Je hebt te maken met de rol van je familie, een bepaalde traditie in het bedrijf, soms ken je het bedrijf al heel goed. Dat maakt de keuze toch anders dan bij een gewone beroepskeuze.”

Het programma begint met beschrijven en herkennen van de specifieke kenmerken van het familiebedrijf. Deelnemers krijgen zowel coaching als les in strategie en ondernemerschap. En aan het eind is er bijvoorbeeld een module over hoe je een opvolgingsprocedure in een familiebedrijf uitstippelt. Andere hogescholen en universiteiten bieden ook soortgelijke programma’s aan, De Erasmus Universiteit heeft bijvoorbeeld sinds 2013 het programma Leiderschap in familiebedrijven.

Family Business Track is een programma van anderhalf jaar. Eén keer in de twee weken is er een dagdeel van drie uur les. Bloemen mikt op ongeveer vijftien deelnemers. Zowel hbo-studenten als afgestudeerde hbo’ers of wo’ers mogen deelnemen.

De enige voorwaarde is dat je uit een familie met een familiebedrijf komt. Nienke Schutte overweegt het programma te gaan volgen. In de hoop dat ze daarna beter weet of zij wel de vijfde generatie wil zijn die Intersport Schutte in Raalte overneemt.