Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Belastingdienst jaagt op dubieuze belastingadviseurs’

De Belastingdienst jaagt steeds harder op belastingadviseurs die burgers helpen aan valse aftrekposten. De afgelopen dagen zijn in Den Haag, Utrecht, Haarlem, Spaarndam, Soest, Doetinchem en ‘s-Heerenberg invallen gedaan door de politie. Daarbij zijn drie mensen gearresteerd, schrijft het AD.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Belastingdienst jaagt steeds harder op belastingadviseurs die burgers helpen aan valse aftrekposten. De afgelopen dagen zijn in Den Haag, Utrecht, Haarlem, Spaarndam, Soest, Doetinchem en ‘s-Heerenberg invallen gedaan door de politie. Daarbij zijn drie mensen gearresteerd, schrijft het AD.

Volgens de Belastingdienst zijn er in Nederland enkele tientallen dubieuze belastingconsulenten die samen velen duizenden aangiftes verzorgen en de aangifte zo opstellen dat hun klanten belastingvoordelen genieten. Dit doen ze door bijvoorbeeld inkomens verkeerd op te geven of aftrekposten te verzinnen. Ook voeren ze niet gemaakte zorgkosten op of verzinnen ze schenkingen, zegt officier van justitie Dop Kruimel van het Functioneel Parket:

“We komen de meest gekke dingen tegen. Zo had iemand in een gelijkvloerse bungalow een traplift opgevoerd. Anderen vragen hypotheekrenteaftrek aan, terwijl ze in een huurhuis wonen.”

De adviseurs hebben met hun gesjoemel de schatkist afgelopen jaar voor meer dan 100 miljoen euro benadeeld. Bij 50.000 aangiften bleek iets niet te kloppen. Directeur belastingen Willem-Pieter van der Meer waarschuwt in de krant dat mensen altijd zelf eindverantwoordelijk zijn voor hun aangifte en kritisch moeten blijven kijken naar de aangifte, ook als ze een belastingadviseur hebben.

“Als de teruggave te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn.”