Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Abbott: Indonesië is het Australië verschuldigd gevangenen niet te executeren

De Australische premier Tony Abbott.
De Australische premier Tony Abbott. Foto AFP/ Saeed Khan

De Australische premier Tony Abbott heeft geprobeerd de druk bij Indonesië op te voeren twee Australische ter dood veroordeelde gevangenen niet te executeren door het land te wijzen op het feit dat het land het Australië verschuldigd is. Hij haalde daarbij de bijna 700 miljoen euro aan die Australië aan Indonesië gaf na de verwoestende tsunami van 2004. De woorden van Abbott zijn in Indonesië niet goed gevallen.

Australië is met man en macht bezig te voorkomen dat de 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan binnenkort geëxecuteerd worden. Beide mannen waren onderdeel van de zogenoemde ‘Bali Nine’, de kopstukken van een plan om heroïne uit Indonesië te smokkelen. Ze werden in 2005 veroordeeld.

“Ik wil tegen het Indonesische volk en de Indonesische regering zeggen: wij in Australië staan altijd klaar om jullie te helpen en we hopen dat jullie een wederdienst kunnen bewijzen”, zei Abbott tegen journalisten volgens persbureau Reuters.

“Ik wil geen afbreuk doen aan de best mogelijke banden met een heel belangrijke vriend en buur, maar ik moet zeggen dat we zoiets gewoon niet kunnen negeren.”

‘Niemand reageert goed op dreigementen’

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet goed gereageerd op de uitspraken van Abbott. “Niemand reageert goed op dreigementen”, zei een woordvoerder volgens Reuters:

“Ik hoop dat de verklaring niet de ware aard van Australiërs toont. Dreigementen zijn geen onderdeel van diplomatieke taal.”

Indonesië stelde gisteren de verplaatsing uit van vijf gevangenen, onder wie de twee Australiërs, naar de gevangenis waar ze geëxecuteerd zullen worden. Dat zou gedaan zijn uit medische overwegingen en het verzoek van families van de gevangenen om nog wat meer tijd met ze door te brengen.

In Indonesië staan er zware straffen op drugssmokkel. Sinds 2013 worden er weer executies uitgevoerd. Dat was toen vijf jaar niet gebeurd. Tot nu toe heeft de nieuwe president van het land, Joko Widodo, elk verzoek de executies niet door te laten gaan genegeerd.

Diplomatieke banden

De kwestie rond Sukumaran en Chan heeft de broze diplomatieke banden tussen beide landen verslechterd. Australië en Indonesië hebben een lange geschiedenis van diplomatieke spanningen, die samenwerking op gebieden als mensensmokkel en inlichtingen hebben bemoeilijkt.

In 2013 riep Indonesië zijn gezant terug uit Australië en bevroor het de inlichtingen- en militaire samenwerking toen er berichten naar buiten kwamen dat de Australische regering Indonesische topfunctionarissen had afgeluisterd, onder wie de vrouw van voormalig president Yudyohono. Vorig jaar mei werden de banden hersteld, maar Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, weigert uit te sluiten dat het land zijn ambassadeur uit Jakarta terughaalt als de executies doorgaan.