Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Atlete Adrienne Herzog voor twee jaar geschorst

Adrienne Herzog in 2010 in actie op de 5000 meter tijdens FBK Games in Hengelo.
Adrienne Herzog in 2010 in actie op de 5000 meter tijdens FBK Games in Hengelo. Foto ANP Vincent Jannink

Langeafstandsloopster Adrienne Herzog is door het Instituut Sportrechtspraak voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Dat meldt de Atletiekunie vandaag.

Bij Herzog werd in het voorjaar (€) van 2014 tijdens dopingcontroles een lichte overschrijding geconstateerd van de hoeveelheid testosteron die een sporter in het lichaam mag hebben. Ze werd daarop al meteen voorlopig geschorst, in afwachting van een definitieve uitspraak. De nu opgelegde schorsing loopt af op 16 mei 2016.

Herzog zegt in een reactie op haar website dat de afgelopen tien maanden “de moeilijkste zijn geweest van mijn leven, aangezien ik nooit bij mijn weten verboden middelen heb genomen.” Ze lijkt niet in beroep te gaan tegen de uitspraak:

“Ik zal terugkeren in het hardlopen als mijn schorsing ten einde komt, en mijn terugkeer zal succesvol worden.”

Herzog is een langeafstandsloopster die vooral successen heeft geboekt bij het veldlopen. Ze is zevenvoudig Nederlands kampioen en werd zowel in 2009 als in 2012 derde op de EK.

Moeilijk te bewijzen

De inmiddels in de VS wonende atlete heeft het dopinggebruik altijd ontkend. Haar natuurlijke testosteronspiegel was altijd al aan de hoge kant. Omdat testosteron ook door het lichaam wordt aangemaakt, is ook niet 100 procent vast te stellen dat ze ook echt doping heeft genomen.

Bij de controle dit voorjaar bleek dat de verhouding tussen testosteron en epitestosteron (de bron voor de aanmaak van het hormoon door het lichaam) 4,4 tot 1 was. NRC-redacteur Henk Stouwdam schreef daar dit voorjaar over:

“De grens die het wereldantidopingbureau WADA in de dopingcode hanteert is 4:1. Sinds enige jaren. Voorheen was een sporter pas positief bij een verhouding boven de 6:1. In die oude situatie zou Herzog dus vrijuit zijn gegaan. Deskundigen steggelen al jaren over de betrouwbaarheid van de grenswaarde 4:1. Volgens velen kan daarmee onmogelijk worden bewezen dat van buiten testosteron is toegediend.”

Tegen Herzog pleit echter dat ze al jaren onder verdenking van doping staat. Zo heeft ze verschillende trainers gehad die later bij doping betrokken bleken te zijn. Verder publiceerde Vrij Nederland in 2013 e-mails van Herzog aan een arts, waaruit zou blijken dat ze epo had besteld.

Lees het bericht van NRC Handelsblad over haar schorsing dit voorjaar: Positief getest na jaren van verdenkingen (€).