Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Altijd weer zo’n typische Oscar-rol

De filmredactie lucht het hart over de 87ste Academy Awards.

Natuurlijk, Julianne Moore verdient de Oscar voor beste actrice. Eigenlijk is het een schandaal dat ze de prijs niet eerder kreeg, want ze is een van de beste filmactrices die er zijn. Al jaren. Beetje teleurstellend alleen dat ze de prijs nu naar alle waarschijnlijkheid – met haar vijfde nominatie – ontvangt voor een film die zo nadrukkelijk naar Oscar hengelt. In Still Alice speelt ze een personage met een ernstige ziekte – vroeg beginnende alzheimer – in een film met een nobel doel: het bewustzijn vergroten van die vreselijke ziekte. Typisch Oscarmateriaal. Wat verfrissend zou het zijn als ze het beeld kreeg voor die andere prachtrol die ze dit jaar speelde: als een neurotische actrice op haar retour in Cronenbergs Maps To The Stars. Maar vermoedelijk kwam dat personage iets te dichtbij voor Hollywood.