Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Geef Sonneveld een brug in Amsterdam

Brug 40 luidt de naam. Maar als het aan Daan Bartels ligt, krijgt de lichtgebogen brug op de hoek van de Keizersgracht en de Reguliersgracht in de Amsterdamse binnenstad zo gauw mogelijk een minder administratieve naam. Want zou het niet veel aardiger zijn die brug naar Wim Sonneveld te noemen?

Argumenten te over, aldus Bartels, die sinds enige tijd met veel succes stadswandelingen organiseert over prominente kleinkunstenaars als Wim Sonneveld, Liesbeth List en Ramses Shaffy. In een verzoekschrift aan het college van B en W legt hij precies uit waarom juist deze brug 40 bij uitstek in aanmerking komt voor zo’n vernoeming. Sonneveld woonde ruim tien jaar vlakbij, aan de Keizersgracht 744, en daarna zeven jaar aan de Reguliersgracht 40, waar de brug deel uitmaakte van zijn uitzicht. Sterker nog: dit is exact de brug waarop hij anno 1962 poseerde voor het hoesje van zijn succeslied Aan de Amsterdamse grachten.

Eind vorig jaar oordeelde de Commissie Naamgeving Openbare Ruimten van de gemeente niettemin negatief; men vond dat er „onvoldoende aanleiding” bestond voor een Sonneveldbrug. Bartels heeft zich nu tot B en W gewend en hoopt intussen veel sympathiebetuigingen te verzamelen om het verzoek kracht bij te zetten. „Ik geef het nog niet op”, zegt hij.