Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Lakenhal koopt zeldzaam carton

Museum De Lakenhal in Leiden heeft eind januari een zeldzaam zestiende-eeuws carton verworven op een veiling van Sotheby’s in New York voor 20.000 dollar (17.500 euro). Dat heeft het museum bekendgemaakt. Het carton uit 1520-1530 is een voorbeeldtekening voor gebrandschilderde Leidse glasruiten, uit de tijd dat Leiden een centrum van glasschilderkunst was. De Lakenhal heeft wel ruiten in bezit, maar nog geen cartons. De aankoop is voor de helft gefinancierd door de Vereniging Rembrandt. (NRC)