Gehackte euro’s vragen aandacht voor Griekse crisis

Beeld Stefanos

Facebook, Twitter of LinkedIn? Ach, veel te modern. Voor de Griekse kunstenaar Stefanos is het interessantste sociaal medium nog altijd geld. De Griek tekende sinds februari vorig jaar voor het project Euro Banknotes Bombing op eurobiljetten, gaf ze uit en volgde waar ze heen gingen.

Menselijke figuurtjes van inkt bemannen de lege Europese gebouwen op de briefjes, waarmee Stefanos, meer of minder subtiel, aandacht vraagt voor de economische, politieke en sociale problemen in zijn land. De werkloosheid is daar ondertussen gestegen tot 25,7 procent, terwijl discussies over de Griekse schuldenlast met de Europese Unie deze week een hoogtepunt bereiken. Tegenover designwebsite designboom verklaart Stefanos:

“Als je de landschappen op eurobiljetten bekijkt, zie je een gebrek aan welk realisme dan ook. Want de laatste vijf jaar is de afbrokkelende Griekse economie vatbaar geworden voor geweld en sociaal verval. Ik heb besloten deze twee dingen te vermengen. Door de bankbiljetten te ‘hacken’ gebruik ik een Europees document dat over de grenzen, inclusief die van Griekenland, wordt verhandeld. Het medium maakt het voor mij mogelijk publiek bezit vanuit het comfort van mijn huis te ‘bombarderen’.”

Dat doet hij met cartooneske tekeningen die vrijheid, revolutie, de Dood of revolutie verbeelden.

    • Anouk van Kampen
    • Bas van Kooij