Dit schrijven andere media vandaag

KINDERDIJK - De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. ANP XTRA NILS VAN HOUTS

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Prinselijk ideetje: maak van Valkenburg ‘Drone Valley’

Vliegbasis Valkenburg in de gemeente Katwijk moet een Europees testcentrum voor onbemande vliegtuigen worden. Daar pleit Pieter-Christiaan van Oranje voor. Hij heeft een task force opgezet om te kijken of de vliegbasis hiervoor geschikt is. Dat schrijft de Volkskrant.

Defensie-expert Rob de Wijk denkt van wel. Hij zit in de regiegroep. In potentie kan het testcentrum duizend banen opleveren, schat de Wijk.

Er is echter een probleem. De vliegbasis moet omgetoverd worden tot een energieneutrale woonwijk met vijfduizend nieuwbouwwoningen. De grond wordt al bouwrijp gemaakt. De Wijk pleit voor zes weken uitstel zodat de drone-voorstanders hun plan kunnen presenteren.

Er is al een bedrijf dat zich wil vestigen op de oude vliegbasis: Aerialtronics, een beginnend bedrijfje dat civiele toepassingen verzint voor onbemande voertuigen. “Het gaat om meer dan alleen de vliegende apparaten, maar ook om de vamera’s, de software en de dataverwerking”, zegt Aerialtronics-baas Lucas van Oostrum. Hij stelt dan ook een andere naam voor: niet Drone Valley maar Unmanned Valley. Dat doet ons bij NRC Q meer denken aan een uitgestorven woestijn ergens in het hart van Australië, zegt vijfhonderd kilometer ten oosten van Useless Loop.

Haagse verbazing over fortuin van Fontein

In Den Haag vindt men dat Maarten Fontein wel erg veel verdient als nieuwe algemeen directeur van voetbalclub ADO Den Haag. De oud-Unilever directeur gaat 27.000 euro bruto per maand verdienen, wat neerkomt op 324.000 euro per jaar.

Het salaris van Fontein komt daarmee ruim een ton boven de Balkenende-norm, constateert Omroep West. Niet dat ADO Den Haag onderdeel is van de publieke sector en dus gebonden aan deze norm. Maar, zo betoogt de omroep, ADO Den Haag moest in het verleden wel een paar keer financiële steun ontvangen van de gemeente. Het is dan de vraag op zo’n vorstelijk salaris gepast is.

De gemeente Den Haag heeft ook laten vastleggen het oneens te zijn met de hoogte van het salaris.

Fontein zelf wilde niet inhoudelijk reageren. Zijn meerwaarde voor ADO moet zijn dat hij voor Unilever jarenlang in China werkte en dus goed overweg moet kunnen met Hui Wang, de Chinese eigenaar van ADO Den Haag.

Beleggers pompen zeshonderd miljoen euro in Zeeland

Vastgoedbedrijf Arcus, de projectontwikkelaar achter de vakantieparken van Roompot Vakanties, investeert zeshonderd miljoen euro om zeven vakantieparken te bouwen in de kustprovincie. Dat schrijft de Telegraaf.

De bouw van de parken zal tot drieduizend tijdelijk extra banen en zevenhonderd structurele banen leiden, verwacht de ontwikkelaar.

De vakantieparken moeten Zeeland een economische impuls geven. Als alle locaties open zijn moeten de bezoekers gezamenlijk jaarlijks negentig miljoen euro extra uitgeven in de provincie.

Voor Zeeland betekent het eindelijk eens goed nieuws, na jaren van tegenslag, schrijft de Telegraaf. Het faillissement van Neckermann, de sluiting van enkele fabrieken en het ontslag bij de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom hebben er in gehakt, aldus de Telegraaf.

    • Melle Garschagen