Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net)

gas ring flame close-up on black background Foto iStock

Terwijl Den Haag uitkijkt naar het eindoordeel over de NAM en de gaswinning in Groningen, hebben ze op Terschelling wel wat anders aan hun hoofd. Terschellingers vrezen ze dat er deels op en rond hun eiland gaat worden geboord door Tulip Oil.

Vanavond krijgt het eiland meer duidelijkheid over de plannen, in een bijeenkomst van de gemeente. Maar we kennen het bedrijf uit Den Haag nauwelijks. Daarom: vijf vragen over Tulip Oil.

1. Wat doet Tulip Oil?

Ze proberen winst te maken uit oude gas- en olievelden. Ze onderzoeken velden in Duitsland en in het Friese Donkerbroek en sinds vorige week winnen ze in een door Chevron verlaten gasveld in Hemrik, de eerste plek waar het bedrijf omzet genereert.

Hier zit Tulip Oil in Nederland:

2. Wat voor bedrijf is het?

Het exploratie- en productiebedrijf zou bestaan uit 50 man, met kantoren in Den Haag en Heidelberg, waar het Rhein Petroleum voor 90 procent overnam. Behalve de Nederlandse holding zijn er nog zes Tulip-bedrijven op hetzelfde Haagse adres, waaronder één dat zich richt op Oman en één op het Midden-Oosten.

Ze hebben een website die vrij simpel oogt. Een paar plaatjes van tulpen en treinen, en oneliners als:

“If you choose to break a rule you have chosen not to work for Tulip Oil.”

Die huisregels (“levensreddend regels”) zoals “draag je veiligheidsriem”, staan ook op hun website:

Beeld screenshot website Tulip Oil

Beeld screenshot website Tulip Oil

3. Wat willen ze op Terschelling?

Tulip Oil wil gas winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer van het waddeneiland. De waarde ervan wordt op ruim een miljard euro geschat. Ook op Terschelling zouden boortorens kunnen komen. Mogelijk kiezen ze voor fracking met chemicaliën. Of dat doorgaat, hangt nog van van alles af, zoals milieuonderzoek, dat op zijn vroegst halverwege dit jaar verschijnt.

De gemeenteraad van Terschelling bespreekt de plannen al in september. Eind november heeft Tulip Oil een vergunning aangevraagd en zijn de plannen opnieuw besproken. Het blijft dan stil.

Pas sinds januari is er, “mogelijk door de onrust over boringen in Groningen”, meer commotie, zegt woordvoerder Akkie Feenstra van Terschelling. De gemeenteraad beraadt zich.

En Tulip Oil? Dat vindt alle protest “voorbarig”. Er is nog niets besloten, zegt woordvoerder Joost den Dulk.

4. Wie hebben het opgericht?

Roelof Platenkamp (62) en Erik Steenken (57) richten Tulip Oil in 2010 op. Steenken, oud-manager voor Shell Gabon, Noordzee en Duitsland, wordt directeur. Hij stapt in 2014 “om hem moverende redenen” op, zegt Tulip Oil’s woordvoerder Joost den Dulk. Nu werkt hij volgens LinkedIn voor zijn eigen bedrijf Sunrise Consultancy.

Wie nu de directeur is? Platenkamp. Hij heeft ervaring op hoog niveau voor de mondiale afdeling van Shell. En, belangrijk detail: tot 2006 werkt hij als directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) – inderdaad, die van de boringen in Groningen.

Als NAM-directeur zegt hij in 2004 in Trouw over boringen in de Waddenzee:

“Er is overtuigend aangetoond dat onze activiteiten geen negatief effect hebben.”

5. Waar halen ze hun geld vandaan?

Omzet is er niet. De grootste aandeelhouder (80 procent) en investeerder is de Britse bank Barclays, het management bezit de andere 20 procent. Ze zouden zelf geen nee zeggen als een bedrijf als Shell ze voor een mooi bedrag overneemt, blijkt uit een advertorial in de Leeuwarder Courant, waar Platenkamp in juni zei:

“Er is niets mis met het feit dat – wanneer Tulip Oil haar succes bewezen heeft - partijen interesse gaan tonen middels een poging tot overname van onze activiteiten.”

    • Anouk van Kampen
    • Anna Vossers