Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Visa van drie omstreden imams door Koenders ingetrokken

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA)
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ANP / Bart Maat

De visa van drie omstreden imams worden door minister Koenders ingetrokken, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist. De imams zouden op 8 maart in Rijswijk gaan prediken tijdens een benefietgala.

Het ministerie heeft na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloten om de visa van de drie geestelijken in te trekken. Het is niet duidelijk om welke imams het gaat.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Visa drie predikers die naar NL (Rijswijk) zouden komen worden ingetrokken door minister #Koenders obv vandaag verkregen info van @NCTV_NL.

Voor het verstrekken van de visa waren de gebruikelijke procedures gevolgd; volgens het ministerie stonden de drie geestelijken niet in de databases en werden daarom de visa in eerste instantie wel verstrekt.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Voor afgifte visa predikers (Rijswijk) zijn reguliere procedures gevolgd; betrokkenen stonden niet gesignaleerd in geraadpleegde databases.

Op basis van welke informatie Koenders de visa alsnog heeft ingetrokken, is niks bekend. De minister tegenover het ANP:

“De intrekking (…) past in het kader van het actieprogramma jihadisme.”

De bijeenkomst in Rijswijk was georganiseerd door stichting Rohamaa, met het doel om met behulp van de islam het welzijn van gehandicapten, sociaal zwakkeren en andere hulpbehoevenden wereldwijd te verbeteren. Voor het evenement zijn zeven gastsprekers uit Jordanië, Egypte, Koeweit, Nigeria en België uitgenodigd.