Verboden taxidienst Uber nu ook in Utrecht actief

De Uber-app. De dienst is nu ook beschikbaar in Utrecht. Foto AP / Mosa'ab Elsham

Uber is sinds vandaag ook in Utrecht officieel actief, stelt de door de rechter illegaal verklaarde taxidienst. Uber-chauffeurs waren al actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Uber biedt klanten in de domstad het legale UberBLACK aan, dat met taxichauffeurs werkt die tien procent lagere tarieven rekenen dan reguliere taxidiensten in de stad. Ook wordt het omstreden UberPOP aangeboden, waarmee klanten via een app met particulieren kunnen meerijden tegen tarieven die soms wel zestig procent lager liggen dan gewone taxi’s.

Afgelopen weekend ontving Uber in totaal 50.000 euro aan boetes omdat er in Amsterdam en Rotterdam chauffeurs betrapt werden die met de dienst werken. De chauffeurs krijgen ook per persoon een boete van 10.000 euro, als ze nog een keer gesnapt worden.

De goedkopere taxidienst van Uber werd in december door de rechter verboden. Chauffeurs van UberPOP overtreden de wet, omdat ze niet over een taxivergunning beschikken. Bij elke geregistreerde overtreding zou het bedrijf, dat dit faciliteert, een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen. Het totale bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal een ton.

Nog niet gesignaleerd

Hoeveel chauffeurs via Uber hun taxidiensten aanbieden, maakt Uber niet bekend. “Maar ze rijden rond”, aldus een woordvoerder.

De gemeente Utrecht heeft nog geen meldingen ontvangen dat er UberPOP-chauffeurs zijn gesignaleerd in de stad, laat een woordvoerder weten. De “snorders” horen volgens de gemeente “niet in de stad thuis”. De gemeente kan echter geen boetes opleggen, omdat de dienst via een app wordt aangeboden. De handhaving valt daarvoor onder de landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport. De gemeente gaat alleen over illegale taxi’s die hun diensten op straat aanbieden.

Utrecht werkt overigens vanaf dit jaar met een vergunningensysteem, waarbij alleen chauffeurs met een taxikeurmerk aanspraak kunnen maken op een papiertje. Zij moeten daarvoor onder meer hebben aangetoond voldoende stratenkennis te hebben.

Lees op NRCQ: Uber gaat zich nu écht netjes gedragen. Zegt Uber zelf.

    • Eva Smal