Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Veiligheidsraad VN wil einde gevechten in Oost-Oekraïne

Explosie buiten Debaltseve
Explosie buiten Debaltseve EPA / Anastasia Vlasova

De VN-Veiligheidsraad roept alle partijen in het oosten van Oekraïne op om het geweld te staken en zich te houden aan een staakt-het-vuren dat afgelopen weekeinde van kracht werd. Dat meldt persbureau Reuters. Afgelopen dagen was het relatief rustig in de regio, maar rondom de strategisch gelegen stad Debaltseve wordt nog hevig gevochten.

De raad stemde unaniem voor een door Rusland opgestelde resolutie die alle partijen oproept het in Minsk gesloten bestand te eerbiedigen. Hoewel ook de VS voor de resolutie stemden, noemde de Amerikaanse ambassadeur Samantha Powers het wrang dat deze door Moskou is opgesteld terwijl Rusland de separatisten steunt met wapens en strijders. Het Kremlin heeft altijd ontkend de rebellen te helpen.

Vandaag maakten zowel Kiev als de separatisten bekend dat de rebellen grote delen van Debaltseve hebben ingenomen. Ook zijn enkele Oekraïense militairen in Debaltseve gevangengenomen door de opstandelingen. Er wordt al weken om het stadje gevochten, dat ligt aan een verkeersknooppunt dat de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk met elkaar verbindt.