Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Voetbal

Veilig op Sicilië

Zondag startte de Italiaanse kustwacht een grote reddingsactie in het kader van het 'International Frontex plan' (Triton). Meer dan 2000 bootvluchtelingen waren tussen het Italiaanse eiland Lampedusa en de Libische kust in moeilijkheden geraakt. Sinds een week zijn de weersomstandigheden verbeterd en wagen nog meer mensen de gevaarlijke oversteek vanuit Noord-Afrika. Door de onrustige situatie in Libië is het nog moeilijker mensenhandelaren aan te pakken, die iedere kans aangrijpen om mensen in gammele bootjes de zee op te duwen. Vanmorgen kwam een marineschip aan in de haven van Porto Empedocle, Zuid-Sicilië. In de haven van Pozzallo, eveneens op Sicilië, kwamen nog eens zo'n 640 bootvluchtelingen aan, die door het Italiaanse marineschip Orione aan boord genomen waren. Ook in het Siciliaanse haven Trapiano kwamen vluchtelingen aan. De reddingsactie vond plaats op de zelfde dag dat Italië aankondigde Italiaanse zakenmensen, medewerkers van de ambassade en personeel van de Italiaanse oliemaatschappij ENI uit Libie terug te roepen door de toegenomen onveiligheid in het land. Libië heeft te maken met de ergste onrust sinds de opstand in 2011. Toen werd dictator Moammar Gaddafi afgezet en gedood. Momenteel is het land ernstig versplinterd. Libië heeft twee regeringen, waarvan er een internationaal wordt erkend. Beide hebben een eigen leger. Van de verdeeldheid profiteren milities als IS.
Pozzallo.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Pozzallo.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Pozzallo.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Trapani.
AFP / Marcello Paternostro
Porto Empedocle.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Porto Empedocle.
AFP / Marcello Paternostro
Porto Empedocle.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Porto Empedocle.
REUTERS / Alessandro Bianchi
Porto Empedocle.
AFP / Marcello Paternostro
Porto Empedocle, in de bus.