Twee Russische road movies

Documentaire

Hans Beerekamp selecteert elke week twee interessante documentaires uit de collectie van het docuplatform NPO Doc. Terugkijken: nrc.nl/breedbeeld.

Wie geen risico neemt, zal nooit champagne drinken. Het is het motto van een van de taxichauffeurs die Polina Medvedeva (Nederlandse met wortels in Letland en West-Oekraïne) in haar geboortestad Pskov portretteerde.

In haar eentje registreerde de filmmaakster met een kleine camera hoe de informele economie werkt in een stad van 300.000 inwoners, vlak aan de Estse grens. En wat gewone Russen van Poetin, Oekraïne en ons vinden.

Het zijn ongepolijste impressies, met vaak (Engels) ingesproken vertaling, zoals dat ook in de Russische bioscoop veelal gebeurt.

Goed om deze roadmovie te vergelijken met een meer esthetiserende variant van een paar jaar geleden. Toen volgde Eline Flipse op het platteland van de provincie Oeljanovsk een onafhankelijke journalist en krantenuitgever, die Nasja Gazeta (Onze Krant) zelf rondbrengt, terwijl hij kopij verzamelt voor het volgende nummer.

Beide films bevatten genoeg absurdisme en grenzeloosheid om de liefhebber van de Russische ziel te bedienen. Maar ook zijn ze goed voor wie alleen maar nieuwsgierig is naar mensen die natuurlijk nooit onze tegenstanders zullen zijn en gewoon hun variant van UberPop en kritische regioverslaggeving nastreven.