Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Tsipras draagt conservatieve oud-minister voor als president

Prokopis Pavlopoulos toen hij nog minister was, in 2009.
Prokopis Pavlopoulos toen hij nog minister was, in 2009. AP / Petros Giannakou

De conservatieve oud-minister Prokopis Pavlopoulos is door premier Tsipras voorgedragen als Griekse president. Dat is verrassend: verwacht werd dat EU-commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos de grotendeels ceremoniële rol zou invullen.

Dat meldt persbureau Reuters. Pavlopoulos was minister van Binnenlandse Zaken van 2004 tot 2009, in de conservatieve regering van de Nieuwe Democratie.

De voordracht van Pavlopoulos wordt gezien als een soort test voor Tsipras, zegt onze correspondent Marloes de Koning:

“Eigenlijk had de regering al veel eerder een kandidaat willen aankondigen, maar dat werd steeds uitgesteld. Dat had vooral met Syriza te maken; het was moeilijk een iemand te vinden die ook door die partij gesteund werd.

“Nu komt er een redelijk conservatieve kandidaat uitrollen. Dat is verrassend, want het is nog maar de vraag of met name de linkervleugel van Syriza, een samengestelde partij, hiermee akkoord gaat. Daarom wordt dit gezien als een test voor Tsipras: heeft hij zijn eigen partij wel onder controle? Als het hem al niet eens lukt om een president gekozen te krijgen, wordt het helemaal een ramp als zijn partij moet instemmen met onderhandelingen met de eurozone over voortzetting van het Griekse steunpakket.”

Geen compromis

Tsipras heeft vandaag gezegd dat zijn land niet tot een compromis wil komen met Europese schuldouders. Griekenland werkt aan een “eerlijke en voor beide zijden voordelige overeenkomst”.

Een overleg met de eurogroep liep gisteren af zonder dat een akkoord met Griekenland over verlenging van het steunpakket werd bereikt. Hierdoor is de angst gegroeid dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten, al zijn investeerders ervan overtuigd dat er uiteindelijk een akkoord wordt bereikt.