TNT Express in het rood door kosten reorganisatie

Het hoofdkantoor van het koeriersbedrijf TNT Express, dat vorig kwartaal een miljoenenverlies leed. Foto ANP / Remko de Waal

TNT Express heeft in de laatste maanden van vorig jaar flink verlies geleden, onder meer door de kosten van een eerder aangekondigde reorganisatie. Het bezorgbedrijf kwam tussen september en december 135 miljoen euro tekort, zo maakte TNT vanmorgen bekend. In het vierde kwartaal van 2013 boekte het bedrijf nog 31 miljoen euro winst.

Het beursgenoteerde TNT maakte begin 2013 bekend in drie jaar tijd wereldwijd meer dan 4000 banen te willen schrappen, om zo de winstgevendheid op peil te houden. In Nederland leidt dat tot ongeveer 130 ontslagen. Die langdurige reorganisatie kostte het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar 70 miljoen euro.

Ook over heel 2014 verlies

Daarnaast moest TNT vorig kwartaal nog eens 32 miljoen euro afschrijven op bezittingen en kreeg het een hogere belastingaanslag dan vorig jaar. Door die eenmalige kosten kwam uiteindelijk op een verlies uit, terwijl de omzet juist iets hoger was dan vorig jaar. De inkomsten van het bedrijf stegen namelijk met 1,6 procent naar bijna 1,8 miljard euro.

Op jaarbasis viel de omzet juist lager uit dan een jaar eerder. Met 6,7 miljard euro lag die over heel 2014 namelijk 3,2 procent lager dan in 2013. Onder de streep resteerde eind december een nettoverlies van 195 miljoen euro, tegen 122 miljoen verlies een jaar eerder.

Lees ook op NRC Q “Vier innovaties waarmee TNT Express eindelijk eens winst kan gaan maken”.

    • Joost Pijpker