Tijd voor een positief blad over de profeet

Na de Jezus-glossy komt er ook een tijdschrift over Mohammed in Nederland. „De islam is meer dan aanslagen en terrorisme.”

Brahim Bourzik, oprichter van de Mohammed-glossy. „Er wordt helaas nog gedacht dat er binnen de islam geen ruimte is voor kritiek.”

Moorden in de naam van profeet Mohammed, het gebeurde afgelopen weekend weer in Kopenhagen zegt Brahim Bourzik, oprichter van de Moslimkrant.nl. Het is een gotspe, de opdracht van de profeet was niet om joden, homoseksuelen of christenen te vermoorden, zegt Bourzik. „Mohammeds bevriende buurman was joods, net als een van zijn vrouwen, Safiya, ze was ontzettend slim, weinig mensen weten dit.”

En zo zijn er wel meer misverstanden over het leven van profeet Mohammed en zijn boodschap, zegt Bourzik. „Het is hoog tijd om dat recht te zetten.”

Deze zomer, een week voor ramadan, brengt Bourzik daarom samen met een groepje redacteuren een Mohammed-glossy uit. Het eenmalige magazine van 63 pagina’s – zoveel jaar leefde Mohammed ¬¬¬– staat vol verhalen over het leven van de profeet. Wie was Mohammed? Wie waren zijn ouders en zijn vrouwen? Wat at hij graag en wat waren zijn hobby’s?

Er komen wetenschappelijke stukken in te staan over de islam en interviews met mensen die niet geloven.

Meer dan een jaar liep Bourzik rond met dit idee, al voor de uitgave van de Jezus-glossy eerder deze maand. Het proces versnelde door de aanslag in Parijs.

„Het wordt een positief blad over de profeet, met veel inhoud. Het enige dat de samenleving meekrijgt over de islam zijn de aanslagen van terroristen en dat is echt zonde. Mohammed, de boodschapper van Allah was een liefdevol persoon en ook nog eens heel sexy. Nederlanders weten te weinig af van zijn leven en daarmee bedoel ik vooral de moslims zelf.”

Waarom moeten moslims een glossy over hun profeet lezen?

„Als je jonge moslims op de middelbare school vraagt iets over hun religie te vertellen zeggen ze: ‘We mogen geen seks hebben voor het huwelijk, geen alcohol drinken en geen varkensvlees eten.’ Is dat alles dat Mohammed ons heeft meegegeven? We moeten onze kinderen bewapenen met kennis over de islam. Als ze dan zo’n ronselaar tegengekomen die hun voor IS naar Syrië wil lokken kunnen ze hem of haar vertellen dat Mohammed de profeet van barmhartigheid en menselijkheid is. De profeet is niet door Allah gestuurd om moslims te inspireren andersdenkenden te vermoorden of geweld tegen hen te gebruiken. Mohammed moest ons leven lichter maken, niet zwaarder.”

En waarom moeten niet-moslims de Mohammed glossy kopen?

„Genoeg mensen buiten de Randstad kennen helemaal geen moslims en wat ze over de islam meekrijgen is vaak heel negatief. Onze glossy gaat die eeuwenoude verhalen over het leven van Mohammed in de huidige context plaatsen. Met christelijke verhalen is dat al veel gedaan. Mensen kunnen de islam zo beter begrijpen.”

Gaan jullie kritische Mohammed-cartoons plaatsen?

„Er wordt helaas nog gedacht dat er binnen de islam geen ruimte is voor kritiek. Maar Mohammed zei zelf: ‘Vertrouw de profeet maar vergeet hem niet te controleren.’ Hij is ook maar een mens en heeft niet de absolute waarheid in pacht. Allah zei zelf: ‘Een verschil van mening is een geschenk van Allah.’ Cartoons kunnen een kritische blik werpen op Mohammeds leven. Verwacht geen cartoon van de profeet die op zijn knieën zit met een dildo in zijn mond, die is te kwetsend voor moslims. We willen mensen dichterbij elkaar brengen, zo’n cartoon moet diepgang hebben.”

Is er in de glossy ruimte voor discussie over de vrijheid van meningsuiting?

„Zeer zeker. Ik noem geen namen maar twee bekende islamkritische columnisten gaan hierover vertellen. Voor – en tegenstanders van de vrijheid van meningsuiting zullen hun mening geven. We gaan het hebben over het recht om te beledigen. Is er een grens? En waar ligt die grens dan?”

Waarom denkt u dat de profeet een sexy man was?

„Je moet van goede huize komen wil je elf vrouwen kunnen onderhouden. Mohammed was een ongeletterde man die toch nog generaal is geworden en geestelijk leider. Hij was een huisvader, goedlachs en een levensgenieter. Zijn vrouwen waren ook na zijn dood nog altijd positief over hem, klaagden nooit over zijn kwaliteiten in bed. Alleen een sexy man krijgt dat allemaal voor elkaar.”

    • Maral Noshad Sharifi