Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strafzaak voor advocaat in Havenschandaal nog niet voorbij

De strafzaak tegen de van valsheid in geschrifte verdachte advocaat Jacob Cornegoor moet opnieuw worden beoordeeld. De bepaalde de Hoge Raad vandaag.

Hoofdverdachte in het Havenschandaal, Joep van den Nieuwenhuyzen, na zijn veroordeling tot 2,5 jaar celstraf door de rechtbank Rotterdam in juli 2013.
Hoofdverdachte in het Havenschandaal, Joep van den Nieuwenhuyzen, na zijn veroordeling tot 2,5 jaar celstraf door de rechtbank Rotterdam in juli 2013. ANP / Arie Kievit

De strafzaak tegen advocaat Jacob Cornegoor moet door het gerechtshof opnieuw worden beoordeeld. De Hoge Raad bepaalde vandaag in een arrest dat Cornegoor in april 2013 ten onrechte is vrijgesproken voor zijn betrokkenheid in het Rotterdamse ‘Havenschandaal’. Hij wordt door justitie verdacht valsheid in geschrifte te hebben gepleegd.

Het Havenschandaal is de affaire die in 2004 leidde tot de ondergang van het industriële concern RDM van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen en het ontslag van directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf. De zakenman had bij deze bevriende hoge ambtenaar garanties geregeld voor bankleningen ter waarde van zo’n 180 miljoen euro. Directeur Scholten had deze garanties namens het Havenbedrijf in het geheim verstrekt - buiten medeweten van de gemeente en van de raad van commissarissen.

‘Omkoping topambtenaar’

Zowel Van den Nieuwenhuyzen als Scholten is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor onder meer ambtelijke omkoping. De rechtbank Rotterdam achtte in 2013 bewezen dat Van den Nieuwenhuyzen een bedrag van 1,2 miljoen euro naar een Zwitserse bankrekening van Scholten had overgemaakt in ruil voor de verlangde garanties.

‘Oenige vergissing’

Justitie verdenkt advocaat Cornegoor dat hij betrokken was bij het opzettelijk vals opmaken van zogeheten legal opinions en garanties die de omstreden bankleningen aan RDM uiteindelijk hadden mogelijk gemaakt. Bij een van de adviezen had de advocaat een cruciale passage uit de statuten van het Havenbedrijf weggelaten. Daarin stond dat het afgeven van de garantie toestemming vergde van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf. De advocaat schreef juist dat die toestemming niet nodig was. Volgens de verdachte was het weglaten van deze passage een “oenige vergissing”, maar zeker geen strafbaar feit.

Zowel de rechtbank Rotterdam (in 2010) als het gerechtshof in Den Haag (2013) sprak Cornegoor eerder op alle aanklachten vrij. Maar de hoge raad oordeelde vandaag dat die beslissing gedeeltelijk “ontoereikend gemotiveerd” was. De advocaat van Jacob Cornegoor wil desgvraagd geen commentaar op het arrest van de Hoge Raad geven.

Over drie weken start het hoger beroep in de strafzaak tegen Willem Scholten en Joep van den Nieuwenhuyzen voor het gerechtshof in Den Haag.

Lees ook in NRC Handelsblad ‘Ex-havenbaas Scholten nu ook berecht voor witwassen’ (€), en ‘Joep van den Nieuwenhuyzen deed wél veel fout’