Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Separatisten nemen deel Debaltseve in

Explosie buiten Debaltseve
Explosie buiten Debaltseve EPA / Anastasia Vlasova

De pro-Russische separatisten hebben een deel van de strategisch gelegen stad Debaltseve veroverd op het Oekraïense leger. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie vandaag laten weten. Ondanks een staakt-het-vuren wordt er gevochten in de straten van de stad.

Het ministerie meldt op haar website:

“De straatgevechten duren voort, rebellen vallen de stad aan met gewapende groepen en worden bijgestaan door artillerie en pantservoertuigen. Een deel van de stad is ingenomen door de bandieten.”

De rebellen melden dat zij “zo’n 80 procent” van Debaltseve in handen hebben. Een commandant van de separatisten zei dat de opstandelingen de stad uitkammen op zoek naar militairen en hoopt dat Debaltseve binnen enkele dagen geheel is veroverd. De separatisten hebben eerder gezegd dat het onlangs gesloten bestand niet van toepassing is op de stad.

Militairen gevangengenomen

Ook zijn enkele Oekraïense militairen in Debaltseve gevangengenomen door de separatisten, aldus het ministerie. Er wordt al weken om het stadje gevochten, dat ligt aan een verkeersknooppunt dat de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk met elkaar verbindt.

In de nacht van woensdag op donderdag werd een akkoord bereikt in Minsk. Daarin werd afgesproken dat zaterdag om middernacht een staakt-het-vuren van kracht werd. Hoewel het geweld in het oosten van Oekraïne op veel plekken is gestaakt, houden de gevechten rondom Debaltseve aan.

Lees verder in NRC Handelsblad: Bestand Donbas in gevaar door voortdurende strijd (€)