Russische aanklager wil alsnog 10 jaar cel voor activist Navalny

Russen protesteren tegen de voorwaardelijke celstraf die de rechter Navalny eind vorig jaar oplegde. Foto EPA / Joeri Kosjetkov

Rusland legt zich niet neer bij de voorwaardelijke celstraf die politiek activist Aleksej Navalny eind vorig jaar kreeg opgelegd. De openbaar aanklager in Moskou gaat in hoger beroep en eist opnieuw tien jaar cel tegen de 38-jarige Navalny, die regelmatig kritiek levert op het beleid van president Poetin.

Navalny heeft zich volgens Justitie schuldig gemaakt aan het verduisteren van geld van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. In eerste aanleg kreeg hij daarvoor een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar, terwijl tien jaar cel was geëist. Zijn broer Oleg moest daarentegen wel voor 3,5 jaar de gevangenis in.

Ongeveer anderhalve maand na die uitspraak wil de aanklager Navalny alsnog voor tien jaar achter de tralies zien, zo schrijft het Russische persbureau Ria Novosti vandaag. De activist zelf denkt dat hij vooral terechtstaat vanwege zijn politieke standpunten en de kritiek die hij op Poetin levert.

    • Joost Pijpker