‘Ruim 3.700 nieuwe banen in Zeeland door bouw vakantieparken’

Vakantievierders op vakantiepark de Katjeskelder van de keten Roompot Vakanties. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De bouw van zeven nieuwe vakantieparken in Zeeland in opdracht van de keten Roompot Vakanties moet de komende jaren ruim 3.000 tijdelijke en 700 permanente banen opleveren. Dat zegt projectontwikkelaar Arcus die verantwoordelijk is voor de bouw van de parken. Met de realisatie van de parken is een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid.

De vakantieparken moeten verschijnen in Breskens, Domburg en Ouddorp. Nog eens drie parken worden in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD, voorheen het Bouwfonds, gebouwd in Renesse, Dishoek en Nieuwvliet-Bad. De bouw van een vakantiepark in Cadzand-Bad is al voltooid. De 3.000 tijdelijke banen ontstaan door de bouwprojecten. De 700 vaste aanstellingen vloeien uit de exploitatie van de parken zodra die in gebruik worden genomen. Over vijf jaar moeten alle parken open zijn.

12.500 nieuwe bedden

Zodra alle parken open zijn moeten 12.500 bedden voor 2,2 miljoen overnachtingen per jaar zorgen. Toegestroomde toeristen zullen volgens Arcus jaarlijks 90 miljoen euro uitgeven in de regio. Ook kunnen de betreffende gemeentes elk jaar in totaal zo’n 2,8 miljoen euro aan toeristenbelasting tegemoet zien.

Roompot verhuurt inmiddels vakantiehuisjes in zeker 250 vakantieparken in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Italië en Denemarken. Er werken bijna tweeduizend mensen en er wordt dit jaar naar verwachting 300 miljoen euro omgezet. Jaarlijks ontvangt het bedrijf zo’n 1,5 miljoen gasten. Ook sponsort Roompot een wielerploeg.

Lees ook op NRC Q: Hoe een camping uitgroeide tot een imperium.

    • Sam de Voogt