Regeringsleiders bereiken overeenstemming over OVSE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in overleg met de Russische president Poetin en Oekraïnse president Porosjenko overeenstemming bereikt over “concrete stappen” om waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hun werk te kunnen laten doen in Oost-Oekraïne.

Een vrachtwagen met daarop een raketinstallatie van de separatisten nabij Donetsk. Beide partijen in de conflict in Oost-Oekraïne hebben vanochtend de deadline gemist die hun voorschreef te beginnen met het terugtrekken van zware wapens. Foto Reuters/Baz Ratner

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in overleg met de Russische president Poetin en Oekraïnse president Porosjenko overeenstemming bereikt over “concrete stappen” om waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hun werk te kunnen laten doen in Oost-Oekraïne. Dat maakte de Duitse regering vanochtend bekend.

Welke stappen zijn afgesproken is niet bekendgemaakt. Merkel belde gisteravond en vanochtend met beide presidenten nadat waarnemers van de OVSE, die volgens het akkoord dat afgelopen donderdag in Minsk werd gesloten het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne moeten controleren, er de afgelopen dagen niet in slaagden door te dringen tot de stad Debaltseve vanwege aanhoudende gevechten tussen Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten.

Deadline gemist

Debaltseve heeft een groot strategisch belang als spoorwegknooppunt. De stad is nog in handen van het Oekraïense leger, maar omsingeld door rebellen. Sinds het ingaan van de wapenstilstand, afgelopen zondag, hebben beide partijen elkaar beschuldigd van het breken van het bestand. Vandaag zouden beide partijen volgens het akkoord moeten beginnen met het terugtrekken van zware wapens zoals artillerie, maar dat is niet gebeurd.

Vooralsnog wijzen Kiev en de rebellen naar elkaar en zeggen ze pas over de terugtrekking van zwaar geschut te willen praten als de andere partij het eerst doet en er daadwerkelijk niet meer geschoten wordt. Rebellenleider Denis Poesjilin zei tegen persbureau Reuters dat hij het als een “morele plicht” ziet om door te vechten omdat hij Debaltseve als eigen grondgebied beschouwt. Vanmiddag zou opnieuw een overleg gepland zijn tussen de separatisten, Oekraïense vertegenwoordigers en de OVSE over het terugtrekken van wapens.

Lees ook in NRC Handelsblad: Nog even beuken, ondanks bestand (€).

    • Sam de Voogt