Franse regering omzeilt parlement voor economische hervormingen

Premier Valls tijdens een toespraak vandaag over de wet van minister Macron
Premier Valls tijdens een toespraak vandaag over de wet van minister Macron Foto ANP/EPA/ETIENNE LAURENT

De Franse regering heeft per decreet een wet doorgevoerd met verregaande economische maatregelen. Een voor vanmiddag geplande stemming in het parlement was daardoor niet nodig. Gevreesd werd voor een tweedeling in de regerende Socialistische Partij (PS) over de maatregelen.

De wet van minister van Economische Zaken Emmanuel Macron voorziet in ruimere winkeltijden en de liberalisering van bepaalde branches, zoals busvervoer, rijscholen en notarissen. De wet moet ervoor zorgen dat de Franse economie beter gaat draaien. Daarnaast moeten de maatregelen ook de Europese Commissie tevreden stellen; Parijs wil meer tijd van de commissie om de begroting op orde te krijgen.

Morgen stemming over motie van wantrouwen

Binnen de regerende PS kan de wet echter op veel kritiek rekenen. De wet is volgens tegenstanders te veel in het voordeel van het bedrijfsleven en is daarnaast slecht voor de baanzekerheid van Franse werknemers. Premier Valls vreesde daarom dat Macrons initiatief kon sneuvelen. Vandaar dat het kabinet na een kort beraad vandaag ervoor koos om de wet per decreet door te voeren, wat voor het eerst is sinds 2006.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Er is waarschijnlijk een meerderheid zegt Valls, maar ik wil geen enkel risico nemen voor een project dat zo essentieel is voor de economie
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Deze noodgreep, grondwetsartikel 49-3, werd voor het laatst gebruikt door De Villepin in 2006.

De conservatieve UMP heeft kort na het besluit van de regering-Valls besloten om een motie van wantrouwen in te dienen. Daar wordt morgen over gestemd, en het is nog niet duidelijk of Valls dan de volledige steun van zijn partij heeft.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Donderdag stemming over motie van wantrouwen van de UMP. Opnieuw moet Valls het vertrouwen vragen van zijn eigen achterban, incl frondeurs’