Nieuw tijdschrift voor overgeschoten ideeën

„Goede wetenschappers hebben veel meer ideeën dan ze kunnen onderzoeken”, zegt David Harris, oprichter van het Journal of Brief Ideas, een nieuw wetenschappelijk online-tijdschrijft (http://ideas.theoj.org) voor artikelen van maximaal 200 woorden. Dat zijn er net zoveel als dit bericht lang is. Het is wel erg kort.

„Je kunt krediet krijgen voor een idee zo gauw je het hebt”, schrijft David Harris wervend. Harris is natuurkundige en wetenschapsjournalist, voorheen werkzaam voor het vakblad PNAS. Ook negatieve resultaten, vanouds moeilijk te publiceren, kunnen een thuis vinden in J. Bri. Ideas.

De artikelen tellen – hoe kort ook – mee als wetenschappelijke publicatie. Ze krijgen een DOI-nummer, een in de wetenschap gebruikte codering om artikelen te archiveren. En alleen geregistreerde onderzoekers mogen insturen.

Echte onzin zal het tijdschrift niet publiceren, zeggen de oprichters. Maar aan peer review, het kritisch wegen en bekritiseren van artikelen door collega-onderzoekers, doet het tijdschrift niet. In sommige artikelen staan dan ook nog veel en forse tikfouten.

Op het moment van schrijven staan er 12 ideeën online, over onderwerpen van de rol van perspectief in bewegingsziekte, tot het reconstrueren van oude mythen met methoden uit de DNA-analyse.

    • Bruno van Wayenburg