Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Pats, boem: twee baby’s. Zonder dat je wist dat je zwanger was. Hoe kan dat?

Donderdagavond stond de Limburgse Manon Hogenboom nog te swingen op een pre-carnavalsfeest en vrijdagochtend beviel ze van twee dochters. Totaal onverwachts, want Hogenboom wist niet dat ze zwanger was. Negen maanden lang niet doorhebben dat je zwanger bent: het gebeurt.

De carnavalstweeling van Manon Hogenboom en Werner Colaris.
De carnavalstweeling van Manon Hogenboom en Werner Colaris. Fragment YouTube / Via 1Limburg

Donderdagavond stond de Limburgse Manon Hogenboom nog te swingen op een pre-carnavalsfeest in Valkenburg, en vrijdagochtend beviel ze van twee dochters. Totaal onverwachts, want Hogenboom wist niet dat ze zwanger was.

Kan je 9 maanden lang niet doorhebben dat je zwanger bent?

Eens in de zoveel tijd komt zo’n bizar verhaal voorbij: een meisje gaat naar de wc en bevalt plotseling van een baby. Een vrouw wier rugpijn werd aangezien voor spit of een hernia, bleek weeën te hebben.

In 2006 beviel de toen 17-jarige kickbokser Pamela Vugts onverwachts van een dochter, de dag ervoor stond ze nog in de ring. En vorig jaar dacht een jonge studente misschien dat die paar extra kilo’s te maken hadden met de hoeveelheid bier die ze sinds een paar maanden dronk op de sociëteit, maar ook zij werd verrast door de komst van een baby.

Negen maanden lang niet doorhebben dat je zwanger bent: het gebeurt. Jan Nijhuis, hoogleraar Verloskunde en hoofd van de afdeling Gynaecologie in het Maastricht UMC, schudt het aantal voorbeelden zo uit zijn mouw.

In de afgelopen 35 jaar maakte hij het op zijn afdeling zo’n twintig tot vijftig keer mee. Hoe vaak het precies gebeurt is onduidelijk, want het wordt niet geregistreerd, maar Nijhuis schat in dat het in elk groot ziekenhuis in Nederland nul tot twee keer per jaar voorkomt.

Ook gynaecoloog Hans Versendaal van het Maasstad Ziekenhuis zegt: “In elk ziekenhuis komt het jaarlijks wel een keer voor.” Van een onverwachte tweeling hadden beiden overigens nog nooit gehoord.

Ook in het tv-programma ‘Chantal blijft slapen’ vertelde een vrouw over haar onverwachte bevalling:

Hoe verklaar je dan die zwangerschapskwalen?

Buikpijn, misselijkheid, gewichtstoename en niet ongesteld worden: voor al die zwangerschapssymptomen hebben vrouwen die ongemerkt zwanger zijn op dat moment een andere verklaring.

Buikpijn: iets verkeerds gegeten, onrustige darmen of stress. Een dikkere buik: toenemende eetlust, een verandering in levensstijl of een opgeblazen gevoel passend bij de darmklachten.

Geen bloedverlies: sommige vrouwen zijn zo onregelmatig ongesteld dat het ze niet opvalt, anderen slikken eeuwig de pil door of hebben een spiraaltje waardoor ze geen menstruatie – laat staan een zwangerschap – verwachten.

Volgens Versendaal heeft lichaamsbouw er ook mee te maken:

“Sommige vrouwen zijn van zichzelf zwaar gebouwd, anderen zijn juist aan het lijnen en denken dat het niet lukt. Ze vallen wel af, maar die kilo’s worden gecompenseerd door de baby.”

En dan zijn er nog vrouwen die fluitend door een zwangerschap gaan, zonder enige kwaal of ongemak.

Brenda Hermsen, gynaecoloog in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, zegt:

“Er kan veel plaatsvinden in de buik zonder dat we het doorhebben. Denk bijvoorbeeld aan een tumor.”

Maar een tumor beweegt niet. Een zwangere vrouw voelt een baby in de laatste paar maanden van de zwangerschap in principe meerdere keren per dag schoppen, draaien of andere bewegingen maken.

“Klopt, maar als je niet weet dat je zwanger bent, koppel je die beweging aan iets anders.”

Chronisch darmgerommel bijvoorbeeld, zegt Anneke Kwee, gynaecoloog in het UMC Utrecht en woordvoerder van de beroepsvereniging NVOG. Zij maakte zo’n onverwachte geboorte in de afgelopen twintig jaar drie keer mee. Kwee:

“Tijdens zo’n zwangerschap beweegt de baby waarschijnlijk wel goed, maar als een vrouw daar niet mee bezig is, voelt ze het niet zo.”

ANP / Koen Suyk

ANP / Koen Suyk

Toppunt van verdringing

En dat is precies het punt dat Nijhuis zo fascineert:

“Het is het summum van verdringing. Dat intrigeert mij enorm: als het niet in je opkomt, is het brein blijkbaar in staat om zoiets groots als een zwangerschap weg te stoppen.”

Een wetenschappelijke oorzaak is er volgens hem nooit op gevonden: het komt te weinig voor waardoor het onmogelijk is voor een onderzoeker om series van veertig of vijftig voorbeelden op te bouwen en te analyseren op gemeenschappelijke kenmerken. Wat hem wel opvalt in de gevallen die hij voorbij zag komen:

“Als ze bijvoorbeeld bij ons op de afdeling binnenkomen met onverklaarbare buikpijn is er niets aan ze te zien: de knopen van hun spijkerbroek zitten gewoon dicht. Maar als ik ze dan vertel dat ze zwanger zijn, springt zo’n knoop zowat open. Alsof de buik naar buiten treedt op het moment dat het hoofd het weet.”

Meer risico’s?

Als arts hoop je natuurlijk dat een zwangerschap anders verloopt, zegt Hermsen:

“Want als een vrouw niet weet dat ze zwanger is, is de kans groot dat ze in die negen maanden bijvoorbeeld alcohol heeft gedronken of medicatie heeft gebruikt.”

Ook Nijhuis erkent dat het mogelijk is dat deze vrouwen in een verhoogde risicogroep zitten.

“Pilgebruik doet geen schade. Anti-depressiva mogen vrouwen vaak doorslikken tijdens de zwangerschap, roken is natuurlijk niet goed en van alcoholgebruik kan een baby het FAS-syndroom krijgen. Druggsgebruik in zo’n geval heb ik niet eerder meegemaakt.”

Alle eerdergenoemde vijftien tot twintig baby’s op zijn afdeling kwamen gezond ter wereld.

Als de baby er eenmaal is, wordt het in de meeste gevallen goed opgelost, zegt Kwee. Ook Hermsen is daarvan overtuigd:

“De moeder-kindbinding komt wel op gang, daar maak ik me geen zorgen om.”

De carnavalstweeling

Manon Hogenboom kwam om twee uur ‘s nachts thuis van het feest met hevige buikpijn. Tegen de lokale omroep 1Limburg zegt de Limburgse uit Vaesrade:

“Ik dacht dat ik een blindedarmontsteking had, maar dat was het niet.”

Toen de pijn drie uur later nog niet weg was, ging zij samen met haar partner Werner Colaris naar het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat de pijn werd veroorzaakt door weeën. Een paar uur later werden de twee meisjes geboren: Lynn en Julie.

Vader Colaris, die al twee dochters uit een eerdere relatie heeft, moest even wennen aan zijn gezin met vijf vrouwen:

“Het is een geweldig geschenk, maar totaal onverwacht.”

Hieronder beelden van de carnavalstweeling: