Oud-toezichthouder pleit voor halvering gasproductie Groningen

Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens.
Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens. Foto ANP/Catrinus van der Veen

In belang van de veiligheid van de Groningers is het mogelijk de gaskraan nog verder dicht te draaien. Van 39,4 miljard naar 21 miljard kuub aardgas per jaar. Hiervoor pleit Jan de Jong, voormalig inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De Jong baseert zich op een brief die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op 9 februari naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat 21 miljard kuub een optie is.

De Jong:

“Voor Groningen is de optie van 21 miljard kuub het beste scenario. Hiermee kan een optimale veiligheid voor de Groningers worden gegarandeerd en kan iedereen toch het gas krijgen dat nodig is. Financiële overwegingen spelen daarbij geen rol.”

Het Staatstoezicht op de Mijnen sprak onder De Jongs leiding een ernstige waarschuwing uit na de aardbeving bij Huizinge in 2012. Na eigen onderzoek adviseerde SodM de minister in 2013 de gaswinning “zo veel en zo realistisch als mogelijk” te beperken.

Minder strenge winters

In afwachting van meer onderzoek zegt de minister dat hij minimaal 35 kuub aardgas per jaar moet oppompen, om ook in strenge winters voldoende aardgas te kunnen leveren. Maar alleen in een winter met een dagtemperatuur van -9 graden Celsius en nachtvorst van -17, zegt De Jong, is er een hoeveelheid van 35 miljard kuub aardgas nodig. “Zo’n winter hebben we al decennia niet meer gehad.”

Het productieniveau verlagen naar 21 miljard kuub vindt De Jong een betere optie, in het belang van de veiligheid van de Groningers. Dat betekent wel dat in extreem koude winters extra gas moet worden opgepompt, voor een paar dagen tot een paar weken. De Jong:

“Niet uit alle clusters, maar alleen in de putten boven het minst poreuze deel van het aardgasreservoir. Daar is het gevaar voor aardbevingen het kleinst.”

Kamp tegenstander van grote fluctuaties

Minister Kamp is een tegenstander van grote fluctuaties en pieken in de gaswinning, omdat die het risico op aardbevingen juist zouden vergroten.

Hoe minder aardgas je oppompt, hoe minder vaak het beeft. Dat blijkt althans uit ervaringen in het hart van het Groningse aardbevingsgebied bij Loppersum. Het aantal aardbevingen loopt daar terug sinds in januari vorig jaar de productie met 80 procent is verminderd. Maar wetenschappelijk kan dit nog niet worden verklaard, schreef de toezichthouder afgelopen december. Minister Henk Kamp laat in een reactie op De Jongs pleidooi weten dat hij tot twee keer toe minder gas is gaan winnen op advies van de toezichthouder. Ook heeft hij besloten de gaswinning elk half jaar opnieuw te bekijken.

Morgen komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met het rapport over gaswinning in Groningen. Op 16 augustus 2012 begon de Groningse gascrisis met een hevige beving. Hoe ging het verder? Hoe zwaar woog de veiligheid van de Groningers voor ‘gasminister’ Kamp?
Lees in NRC Handelsblad: De minister praat het probleem met cijfers onder tafel(€).