Ongepolijste impressies van een Russische stad

Tv-recensent Hans Beerekamp selecteert elke dinsdag twee documentaires van NPO Doc die de moeite waard zijn. Het gaat om de beste documentaire die de afgelopen week op een van de NPO-zenders in première ging en een wat oudere documentaire die op een of andere manier commentaar levert op de eerste. Meediscussiëren? #NRCdoc

Door Hans Beerekamp

Wie geen risico neemt, zal nooit champagne drinken. Het is het motto van een van de taxichauffeurs die Polina Medvedeva (een Nederlandse met wortels in Letland en West-Oekraïne) in haar geboortestad Pskov portretteerde.

In haar eentje registreerde de filmmaakster met een kleine camera hoe de informele economie werkt in een stad van 300.000 inwoners, vlak aan de Estse grens. En wat gewone Russen van Poetin, Oekraïne en ons vinden.

Het zijn ongepolijste impressies, met vaak (Engels) ingesproken vertaling, zoals dat ook in de Russische bioscoop veelal gebeurt.

Goed om deze roadmovie te vergelijken met een meer esthetiserende variant van een paar jaar geleden. Toen volgde Eline Flipse op het platteland van de provincie Oeljanovsk een onafhankelijke journalist en krantenuitgever, die Nasja Gazeta (Onze Krant) zelf rondbrengt, terwijl hij kopij verzamelt voor het volgende nummer.

Beide films bevatten genoeg absurdisme en grenzeloosheid om de liefhebber van de Russische ziel te bedienen. Maar ook zijn ze goed voor wie alleen maar nieuwsgierig is naar mensen die natuurlijk nooit onze tegenstanders zullen zijn en gewoon hun variant van UberPop en kritische regioverslaggeving nastreven.

Over de makers

Polina Medvedeva (Pskov, 1989) kwam als 12-jarige naar Nederland. De Champagnedrinkers is haar eindwerkstuk voor het Sandberg Instituut. Lees ook in nrc.next: Meer dan hun uithangbord (€), een interview met Medvedeva over haar boek Rijmles in de belwinkel, over de onvermoede kwaliteiten van winkeliers.

Eline Flipse (Wageningen, 1954) maakt sinds 1982 documentaires, over onder meer muziek, Oost-Europa en tupperware. Lees ook in NRC Handelsblad: Krantje vs boterbons (€), over Onze krant